Фондация Български център по предприемачество (ВЕС) ще представи в ТУ – Варна възможностите за обучение, менторство и финансиране, който предлага.

Събитието е на 1 юни 2018 г., петък от 10:00 часа в Студентската читалня на Университетската библиотека (НУК – 1 етаж).

В презентацията ще участват и четирима лектори от Силициевата долина - Лари Бийл, Джоан Бонд, Триш Калбас-Шмит и българинът Антон Тонев.

Талантливи български студенти с лидерски умения, креативност и предприемачески дух вече имат възможност да получат сертификат от един от най-престижните университети в света – Станфорд, Калифорния. Програмата ще бъде финансирана от фондация Български център по предприемачество и Google. Таксата за обучението е 4 000 долара на студент и ще се поеме от фондация Български център по предприемачество. Обучението е къмUniversity Innovation Fellows (UIF) - престижен курс по предприемачество, креативност и иновации на Университета Станфорд.

Кои са лекторите от Силициевата долина?

Лари Бийл

Лари Бийл е финансов консултант и инвестиционен мениджър с повече от 50 години опит, работейки с технологични компании от Силициевата Долина. Занимавал се е и с управление на активи, управление на лични финанси на технологични предприемачи,  брандинг и маркетинг на компании с идеална цел и неправителствени организации. Автор е на учебник по финанси и има публикации в престижни икономически издания. Изнасял е лекции в много университети на тема „финансов мениджмънт“. Застава зад твърденията, че: „Хората трябва да бъдат запомнени с това как са изхарчили парите си, а не с това как са ги спечелили“, „Как са превърнали богатството си в значимост и как успехът им е допринесъл за нещо важно и добро за обществото“. Лари е завършил университета Станфорд със специалност английска литература и е магистър по финанси.  Интересува се от кънтри музика и културата на древното индианско население. Основател е на фондация InterCulture, която подпомага индиански резервати и фестивала за каубойска музика и поезия в Невада. Лари обича България и е посетил страната ни шест пъти през последните 4 години, водейки със себе си група от интересни ментори от различни области. По негова инициатива през март 2018г. в България бе създаден клон на неговата фондация на име „Български център по предприемачество“. Целта на Лари, свързана с предстоящата визита е да популяризира нова програма за обучение MOBI на университета Санта Клара, както и да представи интересни, успели хора, които да мотивират и насърчават предприемачеството в България. БЕК ще предостави програмата MOBI безплатно на университети и неправителствени организации.

Джоан Бонд

Джоан Бонд е дипломиран треньор в обучението на бизнес лидери (business leadership coach), с повече от 30 години опит. Работи със стартиращи компании, които създават екипи и помага в израстването на техните лидъри. Занимава се и с жени – предприемачи, които искат да променят житейския си път и да започнат нова кариера. Набляга на емоционалния интелект (emotional intelligence), себеуправлението (self-management) и самоосъзнаването (self-awareness). Джоан Бонд е работила за Здравната каса на Калифорния, обучавайки лекари и административен персонал. Фокусът й е специално върху предизвикателствата на жените в бизнеса и женски организации. Тя има магистърска степен в областта на „Комуникационните разстройства“ (Communication Disorders). Завършила е и престижния Hudson Institute of Coaching в Санта Барбара. Джоан е запален атлет и се занимава активно със спортно ходене. Тя е в България, за да мотивира и вдъхновява младите предприемачи по техния път към постигането на успеха, да развива уменията на предприемчиви, амбициозни хора, с акцент върху работещите жени.

Триш Калбас-Шмит

Триш Калбас-Шмит е директор на програмата MOBI (My Own Business Initiative), която се преподава в университета Санта Клара в Калифорния. Обучението е насочено към малкия  бизнес както и към студенти в началото на образованието си по предприемачество. То дава основни знания и практически съвети на хора, които са решили да започнат свой бизнес. Преди да създаде MOBI, Триш е била помощник-директор на бизнес школата на университета Санта Клара. Завършила е два престижни университета в щата Висконсин: ‘LaCrosse’ и ‘Whitewater’. Няколко години работи като директор на центъра по предприемачество ‘Crews’ към университета в Мемфис и като маркетингов директор на Центъра за развитие на малкия бизнес и технологиите в Арканзас. Тя е запален лекоатлет и се занимава активно със спортове като планинско колоездене, катерене и бягане. Триш е в България, за да представи програмата MOBI, която би могла да стане част от учебния план в няколко български университета, както и да бъде от полза на предприемчиви хора, които искат или вече се занимават с малък собствен бизнес.

Антон Тонев

Антон Тонев е един от добрите примери за успешни българи във финансовия свят. Въпреки че е много млад, той има зад гърба си опит в престижната инвестиционна банка Morgan Stanley, където се занимава с финансов инженеринг и анализ на кредитни инструменти. Има опит в сферата на количествения анализ и алгоритми за оптимизация на портфейла, както и търговията и управлението на ценни книжа. Понастоящем работи в AQR Capital Management, един от най-големите асет мениджъри в света. Антон е CFA (Certified Financial Analyst). Завършил е специалност финансов инженеринг в университета Cornell, както и Американския Университет в България (AUBG) със специалности Математика и Икономика. Антон е в България, за да мотивира и помага на млади, предприемчиви хора да реализират целите си и да постигнат успех извън България.