Студентите от Технически университет – Варна Александра Михайлова - 3 курс, спец. „Телекомуникации и мобилни технологии“ (ТКМТ) – единствената дама в състезанието, и Богдан Генов -  2 курс, спец. „Компютърни системи и технологии“ (КСТ),  се представиха отлично и се класираха отборно на трето място в първото издание на Националното университетско състезание по приложна електроника. Състезанието е организирано с подкрепата на търговска верига „ЕЛИМЕКС“. Финалът се проведе на 10 май в Общовойсковия факултет на НВУ в гр. Велико Търново с участието на студенти и курсанти от ТУ – Варна, ТУ – Габрово, ВВМУ „Н. Вапцаров“ и три факултета на НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия.  

 

„Успехът на студентите от ТУ - Варна на този първи национален форум по приложна електроника е много ценен, защото предизвикателството беше голямо. Никой нямаше опит, понеже се провежда за първи път, имахме кратко време за подготовка, доста общ регламент и много неизвестни около самия модел, който трябваше да изработят“, споделя ръководителят на отбора – доц. д-р инж. Тодорка Георгиева от катедра „Комуникационна техника и технологии“ на ТУ – Варна. – „На финала всеки от членовете на отбора всъщност работи по самостоятелно задание и съответно печели точки за индивидуално и за отборно класиране. Могат да си помагат, но времето е наистина много малко – само 50 минути, и изисква голяма концентрация, лична организираност и практически умения, разбира се. Как протича? Студентите и курсантите получават в началото спецификация и един голям пакет с десетки електронни елементи без описание. За по-малко от час трябва да разберат заданието, да си намерят необходимите елементи, да сглобят и „оживят“ изделието – най-често то е свързано със светлинни ефекти, да попълнят технологична карта и да приведат работното си място в перфектен вид. Водещи при оценяването са прецизността на изработка и спазването на времето за работа. Много са удовлетворени и двамата, защото модулите им се получиха отлично. Прецизността я постгнаха в много висока степен, загубиха точки в частта с подреждането на работното място - просто не им стигнаха секунди може би, но са много амбицирани за следващото състезание.“

Първенци в индивидуалното и отборното класиране на финала във Велико Търново са  представителите на ТУ – Габрово. След тях се наредиха курсантите от факултет „Общовойскови” на НВУ „Васил Левски”. Всички участници получиха награди и грамоти от организаторите на състезанието.

По регламент националното състезание протича в два кръга – подборен, на ниво университет и финален. Преди заключителния кръг всеки от университетите организира подборен кръг, в който 12 студенти в рамките на 1 час индивидуално трябва да изработят прецизно практически модел по задание. При повече желаещи за участие, се провежда и предварителен подбор с решаване на практико-приложен тест. Класираните на първо и второ място сформират отбор, който отива на финала. ТУ – Варна има вече сериозен опит в състезанията по приложна електроникакато домакин на регионалния кръг за средношколци. От 2016 година през месец април се провежда и общоуниверситетско състезание, също подкрепено от фирма „ЕЛИМЕКС“, което тази година беше интегрирано като първи кръг на националното състезание. 12-те състезатели тази година бяха от различни специалности, но работиха изключително равностойно и състезанието беше много оспорвано. Тримата, класирани на челните места са Богдан Генов – 1 място, Александра Михайлова – 2 място и Йордан Николов, 3 курс, специ. ТКМТ – трето място.