По инициатива на Университетската библиотека фоайето пред Студентска читалня в ТУ – Варна вече е преобразено и от 11 май ще бъде място за изложби. Галерия „ТУ - Варна“ ще приютява художествени творби на преподаватели и студенти от катедра „Индустриален дизайн“ и на приятели на университета, които творят в различни жанрове на изящното и приложно изкуство.

Първата изложба в най-младата галерия във Варна е под наслов „Пространство и светлина“. Свои творби представя Илия Янков, доцент в катедра „Индустриален дизайн“. Откриването е на 14 май, понеделник от 11 часа.

Датата за прощъпулника на арт салона е избрана неслучайно. От 2006 г. денят, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий – 11 май, е празник на библиотеките и библиотечните работници в България.

Изложбата в арт галерията на ТУ – Варна е отзвук от по-голямата ретроспективна експозиция на автора, представена пред варненската публика за неговата 70-та годишнина.

 “Става дума за онова пространство, което е около нас и онова другото, което всеки един носи в себе си и е много лично и съкровено. В което съжителстват и проблемите на ежедневието и една частица, която носи духът ни, мечтите, полетът на мислите, философията за живота, която осмисля съществуването ни. За тези неща съм се опитал да намеря пластичния и графичния образ като измерения, ползвайки като основен материал стъклото. Стъклото е единственият  материал, който живее чрез светлината.“ (Илия Янков, 2017г. при откриването на юбилейната му изложба в ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна)

Илия Янков е роден през 1947 г. в с. Дряновец,Русенска област.Завършва през 1975 година Института за пластични изкуства “Николае Григореску” в Букурещ, Румъния със специалност „Художествено стъкло и керамика“ при проф. Зое Байкуяну и проф. Паруческу.Дълги години е дизайнер в стопански обединения по стъкло.Твори в областта на художественото стъкло и дизайна.Работи с архитекти по оформлението на архитектурни пространства – художествено стъкло и витражи. Реализирал е монументални витражи в църкви. От 2012 година е куратор на ежегодни българо-румънски художествени събития. Има много участия в окръжни и национални изложби и в международни пленери.Преподавател ев Технически университет – Варнапо„Техники и технологии в приложните изкуства“, „Цветознание“, „Промишлена графика“. Интересите му в научната област са свързани с художествената обработка на стъкло, витражи и силикатни форми.Член на Съюза на българските художници.