Заключителният кръг на третото Национално средношколско състезание „Енергетиката и ние“ тази година премина под мотото „ЗаЕдно в бъдещето“ и се превърна в двудневно събитие, което съчета конкурса за ученици и изключително успешен първи кариерен форум. Съорганизатори на националното състезание са Община Варна и РУО на МОН – Варна. Председатели на комисиите тази година бяха представителят на министерството на образованието и науката, инж. Росица Илиева - главен експерт в отдел „Професионално образование и обучение“, и специалисти от фирмите-спонсори на състезанието.

Средношколците - в екипи и индивидуално, представиха в ТУ – Варна рекорден брой проекти чрез макети, презентации и доклади пред комисии от общо 20 специалисти в четири секции. Тази година броят на макетите достигна 31 – с девет повече от 2017, по-голям е броят и на докладите, а в състезанието участваха също така 2 филма и 3 образователни модула, създанени от средношколци.

„Енергетиката и ние“ доказа отново, че действително са безгранични въображението на младите хора, потенциалът им и желанието да създадат нещо ново и оригинално. Проектите и предизвикателствата, които си поставиха сами тази година се простират от идеи за геотермални иновации, алтернативни начини за охлаждане на въздуха, умни къщи, иновативни ферми, енергонезависими плавателни съдове, работещ модел на трансформатор на Тесла, електронен учебник по електроенергетика за 10 клас, изследване на ядрената перспектива и водородното гориво и пр. до генератор за напрежение на марсианска космическа станция...

Всяка година броят на участниците се увеличава с около 20%, разширява се и географията на състезанието като се включват и нови училища и региони от страната. През 2016 година участваха 65 ученици, през 2017 – 88, а за финала на тазгодишното издание на състезанието във Варна пристигнаха 109 ученици от 9 до 12 клас и 35 преподаватели и ръководители на проекти! Те са представители на 23 средни училища и професионални гимназии от 18 града в България - Бургас, Варна, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Девня, Димитровград, Казанлък, Кнежа, Козлодуй, Мадан, Нова Загора, Пловдив, Русе, Севлиево, София, Стара Загора, Шумен.

Всички участници получиха сертификати и подаръци, а най-добре представилите се – специални награди от спонсорите на състезанието „Солвей соди“, които поеха и разходите за настаняване на гостите, „Вестас България“, „Шнайдер Електрик България“, „Калиакра Уинд Пауър“, „Електромонтажи“ – Варна, „Агрополихим“.

Организаторите на състезанието от Електротехническия факултет на ТУ – Варна и този път изненадаха участниците и техните преподаватели от страната като им предложиха една изключително ценна за професионалното им ориентиране среща с бизнеса. Ден преди финала на „Енергетиката и ние“ се проведе първият кариерен форум „ЗаЕдно в бъдещето“, който ще стане традиция в рамките на националното състезание. 33 фирми от енергетиката и различни отрасли на индустрията участваха с презентационни щандове и предложиха на място - в университета, кариерно консултиране за ученици, студенти и дипломирани инженерни специалисти. Предмет на представяне бяха стажантски и стипендиантски програми, възможности за практика, свободни работни места, идеи и насоки за преквалификация и пр. Кариерния форум откри заместник-кметът на Община Варна – г-н Пейчо Пейчев. Събитието уважиха и гости от Община Девня, водени от председателя на Общинския съвет и възпитаник на ТУ – Варна – г-н Владимир Ненков, началникът на РУО – Варна – д-р Венцеслава Генова, представители на Френския институт в България и на водещи компании от енергетиката и промишлеността като ТЕЦ Марица Изток 2, Контур глобал – Марица Изток 3, Агрополихим, Девня Цимент, ЕСО, Енерго-про, ЕВН, ЧЕЗ груп, Веолия, Шнайдер Електрик, Теси, Пластхим, Карлсберг, Елдом инвест и мн. др.

След края на състезанието „Енергетиката и ние“ 2018 всички си тръгнаха с много силен заряд от вдъхновение оптимизъм и по-богати не с една, а с поне сто нови идеи и още толкова приятели.

bwd  Снимка 14/14  fwd