През следващите няколко години се очаква един естествен процес, при който значим брой служители от състава на АЕЦ „Козлодуй“ ще навършат пенсионна възраст и ще напуснат системата. Това автоматично ще отвори възможност за реализация на млади инженери и техници. Тази тенденция прави още по-важна ще бъде професионалната приемственост между поколенията, своевременното кариерно консултиране и ориентиране на младите хора и взаимодействието училище – университет – бизнес, за да не остане енергетиката без необходимите човешки реурси. Тази и още полезна информация за възможности за стаж, практика и работа споделиха специалисти от отдел „Човешки ресурси“ на атомната електроцентрала пред участниците в кръгла маса, посветена на различните подходи за ориентиране на ученици към професии, приложими в ядрената енергетика.

Форумът се проведе в град Козлодуй в началото на месец март по инициатива на Сдружение „Жените в ядрената индустрия – България“ – Секция Козлодуй (WiN - България). Гости и участници в събитието бяха близо 200 ученици от три средни училища в Козлодуй, техните учители и родители, представители на водещи университети от страната - ТУ– Варна, ТУ – София, СУ “Св. Кл. Охридски”, РУ “Ангел Кънчев”, ХТМУ – София, както и на организации и фирми от областта на енергетиката – АЕЦ „Козлодуй“, Булатом, Енергосервиз АД, ДП „Радиоактивни отпадъци“, Българско ядрено дружество и др.

Като представител на ТУ – Варна на кръглата маса, доц. д-р инж. Медиха Хамза – заместник-декан по учебната дейност на Електротехническия факултет, акцентира в своята презентация на кръглата маса върху дейностите и мерките, чрез които Технически университет – Варна подкрепя средните професионални училища в страната и ги привлича като постоянни партньори в образователни и научни инициативи.

Доцент Хамза и асистент Станчев запознаха също така учениците и техните преподаватели с възможностите да продължат своето образование в Технически университет - Варна, с етапите  на кандидатстване, специалностите и всички предимства, които университетът им дава за една отлична социална и професионална адаптация в тяхното личностно развитие.

Част от програмата на форума беше и финалът на конкурса за средношколци „Радиоактивността в съвременния свят“. Той се проведе също по инициатива на Сдружение „Жените в ядрената индустрия – България“ – Секция Козлодуй (WiN - България) и беше посветен на 150-та годишнина от рождението на Мария Склодовска-Кюри. 47 ученици от 9 и 12 клас от Козлодуй участваха в трите категории на състезанието - презентация, видеоклип и рисунка. Представянето им оцени жури от Сдружение „Жените в ядрената индустрия – България“ и АЕЦ „Козлодуй“. Домакин на кръглата маса и на тържеството за награждаването на победителите в конкурса беше СУ "Св. Св. Кирил и Методий“, град Козлодуй.