Ректорът на Технически университет – Варна, проф. дн инж. Росен Василев, подписа договор като партньор по проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии".

Това е един от трите одобрени проекта за изграждане на национални центърове за върхови постижения по програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (Приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Националният център по мехатроника и чисти технологии ще има водещи за страната функции в тази научната област. Целта на проекта е да подпомогне повишаването на нивото и пазарната ориентация на научно-изследователските дейности на водещи научни организации в България и да подобри капацитета за реализиране на върхови постижения в областта на научните изследвания .

Проектът предвижда Центърът да се фокусира  в области като виртуално инженерство и дигитални производства, био-мехатроника, микро-/нано инженеринг за мехатронни технологии, елементи и системи, вибрационни и акустични мехатронни технологии, транспортен инженеринг и реинженеринг, оптични мехатронни технологии, компоненти на интелигентни системи за мехатронни устройства, технологии за чиста и безопасна енергия, зелени технологии, адитивни технологии, функционални покрития и нови материали, роботизирани системи и мехатронни технологии, моделиране и прогнозиране на процеси и свойства на материали.

В страната ще се изградят модерни и конкурентни научни комплекси на най-високо ниво, оборудвани с уникална апаратура. Тези комплекси ще предоставят възможности за провеждане на висококачествени научни изследвания в съответствие с най-добрите стандарти и практики.

В Технически университет - Варна ще бъдат изградени две нови лаборатории в областта на транспортния инженеринг – енергийно ефективен електрически транспорт и роботизирани системи – морска роботика.

Проектът предвижда изпълнение на съвременен дългосрочен научен план в областта, базиран на компетентността на партньорските организации и съобразен с нуждите на българската индустрия, поддържане на висококвалифициран научен състав, изграждане на научна инфраструктура, създаване на условия за ефективен трансфер на технологии.

За работа в Центъра е сформиран научен екип от специалисти. Участниците ще имат своя шанс да повишат квалификацията си, да специализират в международни институти и да подобрят качеството и количеството на получаваните резултати в зависимост от възможностите на изградената инфраструктура. Те ще развият нови умения в изследователско сътрудничество, интеграция и комуникации с бизнеса.

Младите учени и докторанти ще надграждат своето образование и познания в тези области. Бизнесът ще има шанс за получаване на резултати, интерпретирани на високо научно ниво, за свои материали, образци и технологии.

Центърът ще осигури всички необходими условия за устойчиво използване на новоизградената инфраструктура и след приключване на проекта. Ще се контактува активно с български и чужди фирми за трансфер на иновациите или цялостни технологични решения.

Това е най-скъпият от трите одобрени проекта за центрове за върхови постижения, оценен на близо 69 млн. лв. Периодът за неговото изпълнение е 2018 - 2023 година, а в консорциума по проекта влизат 17 научноизследователски и академични организации.