Състезанието „Най-добра иновативна идея” за ученици от 10 до 12 клас, организирано за втора поредна година от катедра „Индустриален мениджмънт” в ТУ-Варна, привлече рекорден брой участници от цялата страна и се утвърждава като много силно и атрактивно национално средношколско събитие.

Идеите вече са преминали предварителна селекция и до финала на второто издание на състезанието на 23 февруари т.г. (петък) достигнаха отбори - автори на оригинални проекти от градовете Бургас, Варна, Враца, Добрич, Исперих, Казанлък, Кърджали,  Силистра и Петрич. Общо сто и трима ученици ще пристигнат във Варна в петък, заедно със свои учители.

Някои от иновативните идеи, които ще бъдат представени с компютърни модели и реални експозиционни макети тази година са: „Иновативни магистрали”, „Безжично зареждане на автомобили”, „Health Аccessories“, „Индикатор за обезопасителен колан на детска автомобилна седалка”, „Иновативни униформи в училище-шевици”, „Чип и възглавница”, „Туристически панорамен автобус”, „Компютърно кошче за смет”, „Flywithus”, „Green Light Energy”, „Medusa Relax Center”, „Пералня на бъдещето”, „Фабрика за кислород”, „Clean Water”, „Арт квадрат”, „Еко МОЛ”, “Green Bumps”, „Зелени изкуствени неравности“, „Лагер сред природата”, „THE FUN FACTOR”,  „Eко къща и биопродукти”, „Машина за рециклиране на дрехи” и др.

Макетите ще бъдат изложени в фоайето на Машинно-технологичния факултет на ТУ – Варна от 10 до 17 часа на 23.02.2018г. Паралелно от 11 часа в зала 114 учениците ще направят своите 5-минутни презентации пред журито. Обявяването на класирането и награждаването се очаква около 17 часа в петък.

Най-добре представилите се гимназисти ще имат възможност и тази година без кандидатстудентски изпит да станат студенти на ТУ – Варна в специалност „Индустриален мениджмънт“. Всички участници получават свидетелство за участие, а за отборите на първите места има грамоти и предметни награди.

По регламент в „Най-добра иновативна идея“ участват екипи - от 3 до 6 ученици, които разработват иновативни предприемачески идеи самостоятелно или под ръководството на учител. Във финалния кръг тяхната презентация се оценява от жури по следните критерии: иновативност на идеята, обосновка на избора на иновативната идея, реалистичност, дефиниране на целевата група, прегледност и яснота на описанието, очаквани ползи от реализиране на иновативната идея. В състава на комисията има преподаватели по мениджмънт, иновации и предприемачество от катедра „Индустриален мениджмънт” при ТУ-Варна, студенти от клуб „Предприемачество” към катедра „Индустриален мениджмънт” и Студентски съвет,  партньори от бизнеса.

Състезанието вече три години успешно стимулира иновативността, креативността и екипната работа на учениците, насърчава развитието на предприемаческа култура и предприемаческо поведение, укрепва нагласата за продължаващо и самостоятелно учене, предоставя подходяща платформа за изява на творческото и новаторско мислене на младите хора. Форумът, не на последно място, успешно подпомага сътрудничеството между средните училища и университета.