Кампания срещу рака на гърдата под наслов „Скринингът е вашия ключ към превенция на болестта!“ ще обхване 145 жени от ТУ – Варна. Инициативата стартира по повод Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври и предвижда безплатни профилактични прегледи през ноември и декември т.г. Идеята е на екипа на тригодишния проект MaXIMA - Триизмерни модели на тумори в гърдата, предназначени за нови технологии за откриване на рак на гърдата, Хоризонт 2020. Ректорът на университета – проф. дн. инж. Росен Василев, прие безрезервно предложението и с решение на академичното ръководство университетът пое всички финансови разходи за прегледите на дамите, които са преподаватели и служители във висшето училище. Изключително съдействие за организацията  оказват и партньорите от Аджибадем Сити Клиник - Медицински център Варна.

Всяка жена, която работи в ТУ – Варна и желае да премине профилактичен преглед, вече получи своя поименен ваучер

Проект MaXIMA (Three dimensional breast cancer models for X-ray imaging research) е финансиран по Европейска рамкова програма Хоризонт 2020. Осъществява се от международен консорциум, в който участват Технически университет - Варна, България, Католическият университет в Льовен, Белгия и Университетът Федерико II в Неапол, Италия. Проектът стартира през януари 2016 г. и ще приключи през декември 2018 г. Междинният периодичен доклад за изпълнението на проекта беше представен в Брюксел на 27.06.2017г. Оценката на Европейската комисия е: „Проектът изцяло е постигнал своите цели и важни етапи за периода.“

На 19 и 20 октомври консорциумът се събра в Университета Федерико II - Неапол, Италия за своята четвърта работна среща и обсъждане на предстоящите събития по проекта. В началото на 2018 година специализираното звено за трансфер на технологии към Католическия университет в Льовен, Белгия  ще бъде домакини на тематичен семинар, който ще разгледа всички аспекти на процеса за лицензиране на софтуер и издаване на патент на иновативните разработки по проект MaXIMA. Целта е научният пробив, постигнат по проекта, да има по-скорошно и по-широко въздействие в научните и технологични среди.

Работен момент от срещата на проектния консорциум в Неапол на 19-20.10.2017г.

Друго значимо събитие през 2018г. ще бъде поредната, трета лятна школа за интердисциплинарни специалисти, която ще се проведе в Неапол. Също като двете досегашни две летни школи по проекта MaXIMA, и третата ще е насочена към студенти-магистри, докторанти и млади учени в областта на биомедицинското инженерство и медицинската физика. Технически университет – Варна организира втората лятна школа през юли т.г. със свободен достъп, без такси и с участието на близо 50 души от 11 държави.

Наред с научните разработки, екипът на MaXIMA с ръководител доц. д-р Кристина Близнакова периодично провежда информационни кампании и събития, насочени към превенцията на това социално значимо заболяване. През 2016 г. изключително успешен беше семинарът за широка аудитория с участие на водещи медицински специалисти в борбата с рака на гърдата. За 2017 г. такова събитие с шерок обществен отзвук е настоящата кампанията за профилактични ехографски прегледи на млечната жлеза в ТУ – Варна.