Форумът "Диалог на нациите" спечели конкурса на Министерството на образованието и науката на Русия за проекти в рамките на федералната целева програма "Руски език", информират партньорите на ТУ – Варна от Югозападния държавен университет в град Курск.

През 2017 г. Югозападният държавен университет – Курск, Русия пое курс към Източна Европа. Общият характер на съвременния етап в развитието, историческо и културно наследство е основата за ползотворно икономическо и хуманитарно сътрудничество между двете славянски страни, които в момента се намира в период на бърз растеж.

Третото издание на международния младежки форум „Диалог на нациите“ ще се проведе в България през септември 2017 г. с подкрепата на Министерство на образованието и Министерство на външните работи на Русия, Посолството на Руската федерация в България, Федералната агенция Россътрудничество и водещи български университети: Технически университет – Варна, Технически университет – София и Шуменския университет "Еп. Константин Преславски".

Подготовката за събитието вече започна с посещението на заместник-ректора по научната работа на Югозападния държавен университет, гр. Курск – проф. Леонид Червяков, в Технически университет - Варна и работната среща с ректора, проф. Росен Василев, на която беше подписано споразумение за принципите и формата на проекта.

Целите на форума са: всестранна подкрепа на общуването и създаване на дългосрочни контакти сред младежката общност с цел популяризиране на руския език сред обещаващите млади учени на Република България; формиране на портфейл от съвместни програми и проекти за научно-техническо и образователно сътрудничество; развитието на мрежи за взаимодействие.

Повече от три хиляди студенти и млади учени ще вземат участие в богата програма от III Международен младежки форум "Диалог на нациите" в четири града в България: София, Варна, Пловдив и Шумен. Почетен гост ще бъде космонавтът Сергей Волков, герой на Русия. Българската страна цени постиженията на руската космонавтика и им отделя специално внимание. В чест на 50-та годишнина от първия пилотиран космически полет от руски и български космонавти е поставена мемориална плоча на територията на Технически университет - Варна.

В дневния ред на бизнес програмата на форума са широк кръг от въпроси - от изучаването на руски език като интерфейс на международното научно-техническо сътрудничество, развитието на доброволческото движение за работа с историческото наследство и патриотичното възпитание на младежта до развитието на глобалните междудържавни инженерни решения.

Форумът се провежда ежегодно и печели конкурса на Министерството на образованието и науката на Русия вече няколко години за проекти в рамките на дейността на студентските сдружения и федералната целева програма "Руски език". Проектът стартира през 2015 г., превръщайки се в платформата за диалог между руските национални диаспори за междуетническа хармония и единство. От 2016 г. е международен – в рамките на форума се проведе и специално съвещание на групата на посланиците от Латинска Америка и Карибския басейн. Активната международна дейност позволи на университета да се превърне в перспективна за инвестиции територия и да посрещне ръководителите на дипломатическите мисии на Боливия, Никарагуа, Венецуела, Панама, Колумбия, Салвадор и Чили под ръководството на доайена на посланиците – извънредният и пълномощен посланик на Република Чили в Руската федерация, Н. Пр. Хуан Едуардо Егигурен Гусман.

И така, приятели, посоката е определена, пътят е положен и ние уверено се движим напред с кораба с гордото име „Младост и Знание“ – гаранция за успех.

Международен център за трансфер на технологии, ЮЗДУ – Курск, Русия
Превод от руски: В. Василева