Проф. д-р Бодо Вийганд-Хофмайстер – ректор на Университета във Висмар – Германия, посети Технически университет – Варна в навечерието на празника на българската просвета и култура. Придружаваше го и заместник-ректорът по научна дейност на немското училище – проф. д-р Марион Вийнеке. Гостите разгледаха кампуса, запознаха се с базата за обучение и научна работа, разгледаха университетските лаборатории и тренажори. Основна тема на разговорите с ректора на ТУ – Варна, проф. д-р инж. Росен Василев и академичното ръководство беше работата по съвместния проект за адаптиране на учебните планове за дуално обучение в корабостроителните и морските специалности по немския модел. Проектът, в който участват и висши училища от Австрия, Румъния и Хърватия, е вече готов като документация, очаква се в близките седмици да бъде одобрен за финансиране по програма „Еразъм+“ и да стартира през следващата учебна година. Университетът във Висмар е водещата институция в консорциума. По покана на проф. Хофмайстер предстои посещение на делегация от ТУ – Варна в университета в Германия в края на месец юли. Желанието и на двете страни е да се разшири максимално сътрудничеството и в други научни и образователни области, освен дуалното обучение.

Университетът за приложни науки: технологии, бизнес и дизайн - Висмар е основан пред 1908 година. Държавното висше училище е третият по големина сред петте технологични университета в провинция Мекленбург-Предна Померания. Структурата на университета включва три факултета: Инженерен факултет, Бизнес училище – Висмар и Факултет по дизайн. Департаментът по морски науки се намира на балтийското крайбрежие, във Варнемюнде в северната част на Рощок.

Бодо Вийганд-Хофмайстер е юрист, професор по конституционно право с богата професионална биография. От 2000 година е преподавател в Университета във Висмар по общо и специално административно право, бил е асистент на министъра на правосъдието, федералните и европейските въпроси на провинция Мекленбург-Предна Померания, директор на Институт по публична администрация, полиция и правосъдие - Гюстров. На 3 февруари 2014 г. встъпва в длъжност като ректор на Университета на Висмар. От април 2016 г. е член на Европейската академия на науките и изкуствата.