Ректорът на Технически университет – Варна проф. д-р инж. Росен Василев и административните ръководители на Окръжен и Районен съд във Варна - Марин Маринов и Eрна Якова – Павлова, подписаха петгодишни договори за сътрудничество. Университетът и двете съдебни институции партнират успешно с Регионалното управление по образованието, а с двустранните споразумения създават нови възможности за взаимодействие между органите на съдебната власт и младите хора.

Проф. д-р инж. Росен Василев, ректор на ТУ – Варна и Марин Маринов – председател на Варненския окръжен съд

Проф. д-р инж. Росен Василев, ректор на ТУ – Варна и Ерна Якова - Павлова – председател на Районен съд - Варна

След официалната церемония по подписването на договорите за сътрудничество, представителите на съдебната власт и академичното ръководство на Техническия университет обсъдиха общата стратегия на партньорството и някои конкретни идеи за съвместни прояви през следващата учебна година.

Договорът предвижда различни форми на сътрудничество, съобразени и със специалностите, по които обучава Техническият университет. Основна цел е  повишаване на правните познания на студентите и тяхната информираност за работата на съдебните институции. В дългосрочен план това ще допринесе и за формиране на необходимата експертна култура у младите инженери, които биха могли да се включат и като вещи лица в работата на съда. Марин Маринов, председател на Варненския окръжен съд, подчерта, че варненският съдебен район, респективно – окръг, са най-големите извънстолични и са изключително натоварени в не малка степен – именно с експертни дела, чийто справедлив изход зависи от компетентността и професионализма на вещите лица. Особено в техническите експертизи се усеща остра необходимост от включване на нови, млади и подготвени специалисти. Проф. Василев и ръководството на ТУ – Варна подкрепят идеята университетът, заедно с Камарата на вещите лица в България и партньорите от съдебната система, да съдейства за продължаващо обучение на действащите експерти към съда и за създаване на нови кадри.