На 20.04. се проведе Ден на отворени врати в Експресбанк – една от най-големите 10 финансови институции  в България, на която централният офис е ситуиран в нашия град. Заедно със своите 1 500 служители, Societe Generale Експресбанк съвсем наскоро получи потвърждение от рейтинговата агенция Fitch Ratings за  възможно най-високия рейтинг, даван на финансова институция в България.

Когато от банката се свързаха с Кариерния център за провеждане на Ден на отворени врати, очакването беше за интерес към икономически насочените специалности. Оказа се, че вниманието им е насочено към студенти от ИТ специалностите. Отдел „Информационни технологии“ на Експресбанк работи с най-новите и съвременни IT технологии и предоставя отлични възможности за стартиране и развитие на кариера в бранша. Подготвени бяха 11 стажантски позиции, които да дадат възможност на нашите възпитаници да проведат задължителния си стаж в една толкова иновативна структура.
Заедно с близо 30 студента от специалностите КСТ, СИТ и КТТ, се строихме пред „Кръглата банка“ в очакване на допуск от охраната в резултат на предоставените лични данни.


Въведоха ни в работната атмосфера на ИТ отдела, където поетапно на студентите бяха разяснявани отделните звена и проекти, по които се работи.  По нареждане на ИТ Директора г-н Васил Панчев, нашите студенти бяха допуснати и в „светая светих“ на банката – нейния Data Center.
След обиколката, бяхме поканени в зала за срещи, където на всеки студент беше подарен комплект рекламни материали . Срещу тях се подредиха седем Ръководители на отделните екипи, които разказаха за  естеството на тяхната работа и поясниха изискванията за всяка една от предложените стажантски позиции.

Споделено беше, че банковият сектор е един изключително регулиран и конкурентен пазар, и че за първи път в своята история в България, Societe Generale Експресбанк отваря своите врати за студенти! Честта се падна на Технически университет-Варна! Радваха ни се, обгрижваха ни с внимание и интерес и ни почерпиха на изпроводяк. 

Благодарим на целия екип на отдел „Информационни технологии“ и на отдел „Човешки ресурси“ в лицето на г-ца Женя Петрова за оказаната чест и огромното внимание!

Лидия Николова
Координатор на Център за развитие на кариерата.