Всеки трети вторник на месец март с решение на Международната федерация на социалните работници от 2007 г. се отбелязва като Световен ден на социалната работа. С решение на Катедрен съвет от 04.02.2009 г. той е приет и за Ден на специалност „Социален мениджмънт“ в ТУ-Варна.
    По повод празника на специалността тази година обучаващата катедра „Социални и правни науки“ организира кръгла маса на тема „Насърчаване на общности и устойчива околна среда“. Участниците обсъдиха и проблеми, свързани с престижа и позицията на социалната работа в България.


    Приветствия отправиха доц. д.п.н. Тошко Петров – зам. - ректор на ТУ - Варна, доц. д-р инж. Медиха Хамза - зам. - декан по учебната дейност на Електротехническия факултет и доц. д-р Лъчезар Аврамов – ръководител на катедра „Социални и правни науки“.
    Презентации и доклади на форума изнесоха г-жа Адриана Григорова – директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – в Община Варна, Адриана Русева - ръководител на Център за обществена подкрепа на Фондация „Владиславово“ в град Варна, Ваня Добрева – управител на Фондация „Хипофиза“ и Антоанета Попхлебарова - председател на Фондация „Деца на Балканите“ и основател на „Делфините PTPI“ – клон на международната младежка организация People to People International, преподаватели от катедрата и студенти от специалността „Социален мениджмънт“.
    Единадесет студенти с отличен успех от обучението по специалността получиха на празника грамота и предметна награда, изработена от потребителите на социални услуги от Дневен център „Ривиера“ и ЦСРИ „Чайка“ на Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения, гр. Варна.
    В неформалната част партньорските организации и катедра „Социални и правни науки“ в Технически университет - Варна обмениха добри идеи за развитие на сътрудничеството най-вече в областта на практическото обучение на студентите.
Катедра „Социални и правни науки“ вече подготвя и второто издание на  Научно-практическата конференция с международно участие: „Социална работа, мениджмънт и социално развитие: съвременни предизвикателства, перспективи и иновативни практики“. Форумът ще се проведе на 5 и 6 октомври 2017 г. в КК „Св. Св. Константин и Елена“ край Варна.