Община Кърджали и Технически университет – Варна ще подпишат рамково споразумение за сътрудничество. За това се договориха кметът на Община Кърджали - инж. Хасан Азис,  и  ректорът на Технически университет – Варна, проф. д-р инж. Росен Василев. В срещата в Кърджали участва и проф. д-р инж. Христо Скулев - ръководител на отдел „Международно сътрудничество“ в университета.

Инж. Хасан Азис постави въпроса за  продължаващото обучение на зрелостници от Кърджали в ТУ-Варна в зависимост от нуждите на местната икономика. „Частните инвеститори  в родопския град имат необходимост от подготвени специалисти за местното производство. В тази връзка с ръководствата на професионалните гимназии и  Министерство на образованието и науката също са водени разговори за   актуализиране на учебните програми, за да се подготвят кадри за местната индустрия“, посочи кметът. Представителите на ТУ-Варна се ангажираха при проявен интерес да бъде организиран изнесен предварителен изпит за кандидат-студенти в Кърджали, което ще улесни младите хора, желаещи да се обучават в университета в морската столица.

По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за реализация на общи проекти  между общината и университета в различни области. Сред коментираните варианти беше “Водното огледало“ и възможността за произвеждане на електроенергия от постоянния пад на водата до шлюзовете.

Преди посещението в Кърджали, професор Василев се срещна и с кмета на Община Димитровград, където също заявиха много голям интерес за сътрудничество с ТУ - Варна в областта на образованието и иновациите.

bwd  Снимка 1/5  fwd