Най-голямата аудитория на Електротехническия факултет в ТУ – Варна се оказа малка за гостите на тържеството по случай 45 години от основаването на катедра и специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ (ЕСЕО).

Повече от 250 възпитаници на първата в българия специализирана катедра по ЕСЕО, бивши преподаватели и приятели уважиха събитието. Някои от тях пропътуваха стотици километри и пристъпиха за първи път прага на университета десетилетия след дипломирането си, в приповдигнато настроение и с голямо вълнение търсеха да срещнат познати лица от студентските си години.

Аудиторията почете доайените и посрещна на крака и с аплодисменти проф. д-р инж. Марин Маринов - основател на специалността, дългогодишен ръководител на катедра „ЕСЕО“ и декан на Електротехническия факултет от 1986 до 1993 г.

Водещ на събитието и главен инициатори и организатор на срещата на всичките 40 випуска, завършли „ЕСЕО“ в ТУ - Варна беше доц. д-р инж. Румен Киров. Той припомни ключовите моменти от историята и приноса на катедрата в българското висше техническо образование и в научно-приложната работа. Сред гостите бяха и първите двама дипломирани електроинженери от специалност „ЕСЕО“ – в корабния и в промишления профил, инж. Бранимир Димитров и инж. Бисер Гавраилов, випуск 1976.

За гостите имаше много приятни изненади – интересна презентация, поздравления, почетни грамоти, подаръци, но най-ценното си остава срещата с приятелите от младостта и усещането за принадлежност към една академична и професионална общност, която има всички основания да се гордее с миналото и да бъде уверена в успеха в бъдеще. Една от идеите, която възпитаниците на специалността приеха и се заеха да осъществят е основаването на Фондация „ЕСЕО“ с основна цел „да насърчава, съдейства и подпомага развитието на специалността „ЕСЕО“ на местно и национално ниво, да подпомага научното и техническото творчество и стопанска инициативност на младите хора“. Доцент Румен Киров запозна гостите и с още един атрактивен проект - парк „ЕСЕО“, който катедрата има желание да осъществи и така да допринесе за оформяне на пространството в кампуса на ТУ.

bwd  Снимка 1/10  fwd