На 14 и 15 октомври 2016 г. в Санкт-Петербургския държавен университет по промишлени технологии и дизайн се проведе Първа международна научно-практическа конференция „Дизайн и художествено творчество: теория, методика и практика“. Домакин на конференцията беше Институтът по дизайн и изкуства, който чества 10 години от създаването си. В научно-практическия форум участваха повече от 60 специалисти - дизайнери от Санкт Петербург, Москва, Таганрог, Оренбург, Екатерининбург и други градове от Русия.
Технически университет – Варна беше представен от доц. д-р Момчил Тачев и ас. д-р Дарина Добрева от Катедра „Индустриален дизайн“  към Машинно-технологичния факултет.

Пленарният доклад на българските участници на тема „Съвременни стратегии за атрактивно преподаване на дизайн“ („Современные стратегии привлекательного преподавания дизайна“) и споделеният от тях опит предизвикаха голям интерес, отразен и в благодарственото писмо от проф. д-р Владимир Санжаров - директор на Института по дизайн и изкуства. В писмото, адресирано до проф. д-р Пламен Братанов – ръководител на катедра „Индустриален дизайн“, Проф. Санжаров изразява и желанието на колегите от Санкт Петербург за сътрудничество между двете образователни институции.

Санкт-Петербургският държавен университет по промишлени технологии и дизайн е основан през 1930 година и днес е най-големият университет в Русия с художествено-технологичен профил. Това един е  вертикално организиран университетски комплекс на няколко нива. В структурата му влизат 2 висши училища, 18 института, 2 колежа, 5 научно-изследователски института, 21 образователни центъра, 8 училища за подготовка преди университета (малки факултети). Университетът предлага повече от 200 държавни образователни програми за висше и средно професионално образование в Санкт Петербург, в които се обучават около 16 000 студенти. Обучението се финансира както от федералния бюджет, така и по договори с таксите за платено обучение. Обучението се провежда в различни форми: редовно, вечерно, задочно, задочно с елементи на дистанционно. Източник: официалният сайт на университета, http://sutd.ru/.