Представителният тим на Технически университет - Варна се представи отлично и се класира пети отборно при мъжете на Националния университетски шампионат по лекоатлетически крос*. На 22 ноември в София шест километровото трасе в Борисовата градина успешно пробягаха Светлин Николов (специалност ТКМТ), Атанас Кателиев (АИУКС), Александър Хади (КТМ ) и Христо Маринов (ЗНБА).

Успехът на нашите бегачи на средни и дълги разстояния е изключителен - в класирането са веднага след отборите на Националната спортна академия, Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, които обучават професионалисти в спортните специалности и СУ „Св. Климент. Охридски“ - най-големият университет и с много широк подбор на състезатели. Това е второ голямо състезание и успех за отбора с треньор Николай Янчев - ст. преподавател в катедра „Физическо възпитание и спорт“ в ТУ-Варна през този месец, след безапелационно завоюваното първо място в кроса за Купа „8 декември“ на Варненската универсиада.

Националното състезание в София е организирано от Асоциация за университетски спорт "Академик", провежда се два пъти годишно - през пролетта и през есента. Настоящото есенно издание привлече състезатели от 13 висши училища - 40 мъже и 34 жени. Времето на първия финиширал в есенното първенство - Димчо Мицов (ЮЗУ), е 19.36 мин.

*Кросовите бягания се провеждат на открито. При тях е допустимо преодоляване на естествени препятствия, характерни за профила на местността, по която се провежда бягането. Резултатите в бягането се измерват с точност до 1/100 от секундата. [ЛЕКА АТЛЕТИКА /учебник/ Под редакцията но проф. Стефан Стойков, доктор на науките ]

bwd  Снимка 1/7  fwd