Публична лекция на тема „Специални метални композитни материали” ще изнесе проф. Йежи Собчак. Събитието е от 11 часа в петък – 30.09.2016 г., в Нов учебен корпус на ТУ – Варна – Конферентна зала, 5 етаж.

Проф. Йежи Собчак е директор на Изследователския институт по металолеене в Краков, Полша и вр.и.д. председател на Полската академия на науките. Специфични области на научни изследвания на госта от Полша са леярството, специални техники за производство, теория и практика на метални матрични композити, синтез на сплави, специални процеси в металолеенето, съвременни технологии (хай-тек) и др. Проф. Собчак има 10 патента и близо 500 публикации с научен и популярен характер, в това число 251 строго научни статии, публикувани в реномирани специализирани издания. Автор и съавтор на 43 книги на английски и полски език, последната от които е „Прогнози и тенденции в развитието на глобалната и национална леярска промишленост” (2012). Гост-преподавател и лектор в различни университети в САЩ, Япония, Великобритания, Словения и др. Ученият е отличен с десетки награди, член е на престижни научни и професионални организации в Европа и САЩ в областта на материалознанието и металолеенето. През 2014 година е удостоен със почетна титла от Институтa по металознание, съоръжения и технологии при Българската академия на науките за неговите постижения в областта на металознанието и по-специално в областта на металните композити и за заслугите му към развитие на двустранните научни контакти между България и Полша.

Ден преди лекцията в ТУ – Варна, проф. Собчак беше посрещнат от академичното ръководство на висшето училище.

С проф. Росен Василев - ректор, доц. Маргрета Василева – заместник-ректор по учебната работа и проф. Христо Скулев – ръководител на отдел „Международно сътрудничество” в ТУ - Варна, бяха обсъдени дейностите по сключения договор за сътрудничество с Изследователския институт по металолеене – Краков. В срещата участва и проф. д.т.н. Людмил Дренчев – директор на Институтa по металознание, съоръжения и технологии „Акад. А. Балевски“ с Център по хидро- и аеродинамика при БАН.

bwd  Снимка 1/8  fwd