На  03.11.2020г. гост на ТУ-Варна беше Почетеният консул на Италия г-н Антонио Таркуинио и г-н Димитър Стойнов – съветник културна дейност към посолството на Италия. В работна среща с ректора на ТУ-Варна проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, на която присъства и Директор дирекция „МДЧС“ доц. Павлина Наскова, бяха обсъдени различни варианти за подсилване присъствието на ТУ-Варна на образователния пазар в Италия.

По време на разговорите доц. Наскова  предостави информация за възможностите за обучение на италиански студенти в ТУ-Варна в бакалавърска, магистърска и докторска степен, както и перспективите  за създаване на общи планове за обучение между български и италиански университети.

В рамките на срещата се стигна до съгласие по общи позиции и гостите поеха ангажимент да осъществят редица конкретни срещи с ректори на технически  университети и лицеи в регион Абруцо – Италия. Беше изразен интерес и от развиване на съвместни обучителни проекти с основна насоченост в областта на механиката.

Срещата протече в изключително конструктивен дух и всички присъстващи се обединиха около идеята, че съществува поле за съвместна дейност и сътрудничеството трябва да продължи и в бъдеще.