Най-новото училище във Варна - Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи, започна първата си учебна година с 225 ученици в 10 паралелки и с напълно обновена база в кампуса на Технически университет - Варна.

Ремонтът е финансиран изцяло от университета по проект за дизайн и естетизация на средата от катедра "Индустриален дизайн". Училището привлече осмокласници в 5 паралелки с пълен състав, но и нови ученици в 9 и 10 клас.

Гости на откриването бяха Таня Петрова - народен представител, член на парламентарната комисия по образованието и науката, кметът на Община Варна - Иван Портних, председателят на Общинския съвет в морската столица - Тодор Балабанов, директорът на Дирекция "Образование и младежки дейности" - Лилия Христова, заместник-ректорът по учебната дейност на Икономически университет - Варна, доц. Силвия Благоева.

Ректорът на Технически университет - Варна, проф. Венцислав Вълчев, пожела "На добър час!" на училището и припомни, че гимназията е създадена по инициатива на министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев, и в резултат на успешното сътрудничество на два водещи в своята област варненски университета. Професор Вълчев отправи специално послание към осмокласниците: „Вие имате шанса, обучавайки се в това елитно училище, да се докоснете до историята, настоящето и бъдещето на едни от най-авторитетните университети в страната – Технически университет – Варна и Икономически университет – Варна! Ще имате и прекрасната възможност да черпите от креативността, интелекта и опита и на нашите преподаватели! Доверете им се, защото те знаят посоката и ще ви водят по пътя на познанието, ще ви подкрепят и окуражават!“

В първия учебен ден на новата гимназия тържествено беше издигнат националният трикольор, беше отслужен и празничен водосвет за здраве и успех през учебната година.

"Екипът от преподаватели е много силен", споделя директорът - Вяра Дукова, "има съвсем млади колеги, току-що завършили висшето си образование, и учители на достолепна възраст в края на педагогическата си кариера - от тях има много какво да вземем като опит."

Всички предмети от т.нар. блок Б, т.е. за професионална подготовка на учениците, ще бъдат водени от университетски преподаватели от ТУ-Варна и ИУ-Варна, което е гаранция за високо ниво на подготовката.