Технически университет – Варна посрещна с академична церемония първокурсниците в 29 бакалавърски програми от 58-я випуск на висшето училище. На тържеството присъстваха народният представител от трети многомандатен варненски район  Таня Петрова, областният управител на Варненска област - Стоян Пасев, кметът на Община Варна - Иван Портних, председателят на Общински съвет Варна – Тодор Балабанов, Елена Кенарова – началник на отдел „Образование“ в Община Варна, бившият ректор проф. Димитър Димитров, представители на Съвета на настоятелите и партньори от бизнеса, настоящата академична колегия на университета, студенти и докторанти.

Академичната церемония започна с посрещане на университетското знаме под звуците на студентския химн Gaudeamus Igitur, след което Отец Василий Шаган от православния храм „Св. Николай Чудотворец“ поднесе приветствие от името на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в което се припомня: „Някога Алберт Айнщайн бе казал: „Науката без религия е осакатена, религията без наука е сляпа“. Вярата е началото на всяко знание – както религиозно, така и научно.“

Ректорът на ТУ-Варна – проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, открои в своето академично слово към студентите и гостите предизвикателствата към образователната ни система в момента: „Днешният първи учебен ден се различава съществено от предходните. Светът, в който живеем, е изправен пред огромното предизвикателство на срещата с COVID-19 и произтичащите от нея негативни последствия. В тези условия запазването на здравето на студентите и преподавателите и същевременно поддържането на качествено обучение е основната отговорност на ръководния екип и цялата академична и административна общност в нашия университет. Искам да благодаря на всички обучавани и обучаващи се в ТУ-Варна за взаимните усилия, които положиха и полагат, за да продължи успешно да се реализира учебният процес в условията на пандемия. Преминаването към дистанционно и електронно обучение, което беше нашата реакция на COVID-19, е стъпка към радикалната революционна трансформация на университетите към един нов дигитален свят на образователни продукти и услуги. Скъпи първокурсници, обръщам се специално към Вас, за да Ви поздравя за избора да бъдете част от академичното семейство на Технически университет – Варна. Бъдете уверени, че е правилен, защото прекрачвате прага на един университет с история за студенти с бъдеще“.

Камелия Йорданова – Председател  на Студентския съвет към ТУ – Варна, също пожела успех на колегите си, да се усъвършенстват и да постигат целите си. Пожелание от името на първокурсниците успешна и задружна учебна година отправи Даниел Иванов от специалност „Софтуерни и интернет технологии“. Даниел е един от тримата първокурсници, приети с най-висок бал, заедно с Мартин Ердоан Чолаков – спец. СИТ, и Маринела Петрова – спец. „Индустриален дизайн“. Отличниците получиха студентската си книжка и предметна награда, предоставена от „Ардес – информационни системи“ ЕООД, от заместник-ректора по учебната дейност – доц. д-р инж. Мария Маринова.

Приветствия поднесоха депутатът г-жа Таня Петрова, областният управител Стоян Пасев, който е и възпитаник на ТУ-Варна, инж. Людмил Стоев от “Кепел Фелс Балтек“ ООД, член на Съвета на настоятелите. 

Изненадата на празника по случай новата академична година беше участието на Свет Георгиев - един от най-успешните участници в последния сезон на музикалното телевизионно шоу „Гласът на България“ през 2020 г.