На 15.06.2020г. в обновените тренажорни комплекси на Технически университет - Варна се проведе симулация и експертно обсъждане на уникална по рода си операция по извеждането на офшорния кораб "OCV Ecellence" от кей на "Булярд" АД и поставянето му върху кораб док " Eagle".

Операцията е изключително сложна и прецизната симулация осигурява допълнителна сигурност и повишава безопасността по време на буксировката, в която е ангажиран интернационален екип.

Голяма част от операцията ще се води от кап. Кен Бекеволд Opperations Manager / Loadmaster на Норвежката фирма Offshore Heavylift Transport. По време на предварителните брифинги  проведени при Капитана на Присанището КДП Енчев и последващите симулации в симулатора в ТУ - Варна, той остана изключително впечатлен от възможностите на тренажора и подготовката на екипа, който ще участва в операцията.

В операцията по позиционирането върху кораба док на „OCV Excellence“ ще участват най-съвременните азимутални влекачи, с които разполага варненското пристанище. Влекачите са собственост на Параходство „БМФ“ ЕАД. Освен тях в операцията ще участват и влекачи собственост на „Портови флот 99“

ТУ - Варна предостави и специализиран дрон, който обследва зоната на операцията за по голяма точност по време на брифингите. Уникалната операция ще бъде изцяло заснета професионално с дрон за последващи анализи.

Тази операция за пореден път доказва, че ТУ - Варна се утвърди като надежден партньор и е в състояние да решава и най-сложните задачи в услуга на бизнеса.

С новата си политика за разширена практическа насоченост в обучителния си процес, ТУ - Варна предвижда активното участие на студентите от морските специалности в сложните проекти, по  които работи Университетът.

Придобиването на специфични умения и опит в реална работна среда е от изключителна важност и значение за обучението и подготовката на висококвалифицирани кадри, които ТУ – Варна предоставя за нуждите на бизнеса