В навечерието на Олимпийските игри в Токио в ТУ-Варна беше учреден Олимпийски студентски клуб. Основната цел на организацията е да разпространява идеите и посланията на олимпийското движение сред младите хора.

Идеята за създаване на клуба има предистория в университета. През последните три години ст. преподавател Николай Янчев от секция „Физическо възпитание и спорт“ участва два пъти със студенти от университета в Националната олимпийска академия.

На учредителното заседание беше избран Управителен съвет и приет устав. Рождената дата на клуба - 25.02.2020 г. е вписана в официалните документи, заедно с имената на деветимата ентусиасти с олимпийски дух, които го основаха.

Сред учредителите са международният съдия по хокей Християн Василев, който реферира финала на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина през 2018 г.,  председателят на Студентския съвет на ТУ – Варна, Камелия Йорданова и нейни колеги.

На събранието присъстваха още директорът на Департамент „Езиково, продължаващо образование и спорт“ към ТУ-Варна и преподавател в секция „Физическо възпитание и спорт“ доц. Мария Дончева, преподавател в секция ФВС, както и ас. д-р Таня Аврамова.

За председател беше избран студентът от 2 курс в ТУ-Варна Марио Маринов.

Клубът прие и план за дейността си, който включва и участие в Националната олимпийска академия 2020 г.