В началото на летния семестър в ТУ-Варна бяха проведени дни на ориентация за нова група студенти от университети във Франция, Полша и Румъния. Те ще учат един семестър на английски език дисциплини към обучаващите катедри „Индустриален мениджмънт“ и „Корабоводене“. Запознаването им с ТУ-Варна, с града и България реализираха съвместно Студентски съвет и отдел "Международни образователни програми".

Основната група от студенти по „Еразъм+“ през втория семестър на учебната 2019/2020 година -  Тибо, Руe, Гладис, Ема и Никита, са от висшето техническо училище ESAIP, чиито два кампуса са в градовете Екс-ан-Прованс и Анжер във Франция.  Също от Франция е Флоран, която учи в Приморския университет в Дюнкерк. В групата са още украинците Богдан, Олександър и Андрий - студенти от Източноевропейския университет в Пшемисъл, Полша, и колегата им от Румъния – Йосиф-Йожен от Университета „К. Бронеску“ - Таргожиу.

На информационна среща в Конферентната зала на ТУ-Варна, гостуващите студенти представиха своите университети, програмите за обучение, възможностите за професионална реализация, забележителностите на университетските градове, от които идват и, разбира се, своите интереси и очаквания. Общ мотив за всички тях да изберат мобилност в ТУ-Варна е възможността тук да усъвършенстват познанията си по английски език в своята професионална област и, разбира се, да опознаят една различна култура, да срещнат нови хора. Младите хора споделиха с колегите си от Студентски съвет своите лични интереси извън обучението, и желанието си да се включат активно в предстоящите спортни, културни и благотворителни инициативи от календара на ТУ-Варна.

Трайна тенденция от последните няколко години за увеличаване на броя на студентите, които желаят да се обучават в ТУ-Варна по програма „Еразъм+“, както и на реално пристигащите, отчетоха по време на информационната среща в Конферентната зала на университета от Дирекция „Международно сътрудничество“. Интересът е основно за обучение в рамките на един или два семестъра, но постъпват и все повече запитвания за практики и стажове чрез мрежата от партньори на университета. На срещата присъстваха проф. Розалина Димова - заместник-ректор с ресор „Интернационализация“, координаторите на обучението по програма „Еразъм+“ към двете катедри, които приемат новите студенти от чужбина, и към Студентски съвет, както и представители на други университетски звена. Домакините пожелаха успешно обучение на гостуващите студенти във Варна и едно пълноценно и удовлетворяващо цялостно преживяване в България.

Подробна информация за процедурите и споделено от студенти, които вече са реализирали мобилност по програмата „Еразъм+“, предлага рубриката Моят ЕРАЗЪМ+ на официалната уебстраница на ТУ-Варна.