По покана на Университетската библиотека в ТУ-Варна беше представена сканиращата система CopiBook Open System A2 на фирмата i2S. Презентация и демонстрация пред представители на всички университетски звена и служби и на академичното ръководство направи г-н Павел Караиванов  - мениджър „Продажби“ в „Райс“ ООД. CopiBook OS e съвместим със стандарта ISO 19264-1, а някои от отличителните характеристики на най-новия – четвърто поколение, модел от гамата са фронтално сканиране, което може да се конфигурира за нуждите на потребителя, качество на изображението от 400 до 600 dpi, площ на сканиране 635х440 мм и впечатляваща производителност - около 1000 страници на час. Представеният модел е оборудван с нова матрична сензорна камера i2S, ергономично осветление, прецизна везна за теглото на книгите, държач за сканиране под ъгъл 100°, особено ценно за стари книговезки издания, и се управлява от новия мощен софтуерен интерфейс LIMB Capture.

„Идеята на тази и други подобни презентации, организирани от Университетската библиотека, е да сме полезни на всички звена и отдели, които са нормативно задължени да правят и поддържат архивни фондове и да пазят документи в цифров формат, като запознаем колегите с най-новото в областта на дигитализацията и им дадем възможност да го тестват“ – сподели инж. Любов Вълкова,  ръководител на Университетската библиотека. – „Това, което представяме днес, заедно с фирма „Райс“ ООД е не просто сканираща машина, а една цялостна информационно-търсеща система за сканиране, обработка на документи, създаване на архивни единица, на база данни и търсене в нея. Тази система, допълнена и от другата много важна такава – за електронно движение на документи вътре в организацията, в цялост дава картина на модерната дигитализирана институция.“

Сканиращата система CopiBook OS ще остане за тестов период в следващите седмици в Студентската читалня на библиотеката в ТУ-Варна, Нов учебен корпус. Всеки желаещ може да разгледа модела и да се запознае с възможностите на софтуера. Университетската библиотека ще го тества за частично сканиране на избрани единици от фонда, съобразено с изискванията на Закона за авторското право и сродните му права.