Уважаеми колеги,
Заповядайте на откриването на изложбата подводна фотография на Тодор Димитров утре (26.11.2019г., вторник) от 11 часа в галерията в Университетската библиотека на ТУ-Варна - Нов учебен корпус, етаж 1.

Името на варненския фотограф Тодор Димитров нашумя в началото на годината, когато спечели един от най-престижните световни конкурси за подводна фотография.

Тодор Димитров е потомствен варненец и от дете е в непрестанен контакт с морето. Художник по образование, през 2002 г. завършва специалност „Инженерен дизайн“ в ТУ – Варна. Работи като графичен дизайнер. През свободното си време практикува свободно гмуркане и подводна фотография. Чрез своите кадри се стреми да покаже подводния свят от един по-различен ъгъл като използва иновативен подход и различни творчески техники. През последните години авторът е и носител на редица награди от международни форуми. През 2019 печели първо място в категория Compact в конкурса Our World Underwater в Чикаго, САЩ, считан за световната „суперкупа“ по подводна фотография.

Кадрите, включени в изложбата в ТУ-Варна, са заснети изцяло при свободно гмуркане по цялото българско Черноморско крайбрежие. Експозицията включва 30 фотографии, уловили уникални моменти в магнетичния подводен свят на нашето море - подводни обитатели и модели, пейзажи, панорами и „over – under” композиции, които обединяват два свята – над и под водата. Снимките са селекция от най-добрите кадри, снимани през последните 10 години.

Куратор на изложбата в галерията на ТУ-Варна е също известен варненец – артистът и журналист Борис Касиков. Познат от ТВ ефира на НОВА като журналист от Господари на ефира, носител на редица награди за журналистически разследвания, той е и любимец на малчуганите в образа на бат Велко от уеб-сериала "Апартамент 404", а от скоро е и популярен stand-up изпълнител.

Фотографията, отличена с първа награда в конкурса Our World Underwater 2019. Автор: Тодор Димитров