От 8 до 10 ноември в София се проведе VIII Национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“ - CompMath 2019. Технически университет - Варна участва в престижното състезание ежегодно от основаването му. Тази година се представи с отбор от шестима студенти, които се справиха блестящо и спечелиха 5 медала. Две златни отличия завоюваха студентите от специалност „Софтуерни и интернет технологии“ Христо Фотакиев от 3 курс и Иван Димитров от 2 курс. Със сребро се завърнаха от столицата колегите им от същата специалност Жени Минчева от 3 курс и Соня Лазарова от 4 курс, а бронзов медал заслужи инж. Павел Петков – 2 курс, ОКС „магистър“, специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника”.


„Състезанието всъщност протече доста драматично за нас тази година“
- сподели след завръщането доц. д-р Златка Матева. – „Златните медали можеха да бъдат три, защото точките на Жени бяха равни с точките на още четирима други претенденти за първото място. Бих казала, че крайното класиране в този случай е въпрос на малшанс – тъй като златните медали не достигаха, работите на тези петима студенти бяха преразглеждани и сравнявани близо два часа. Така Жени загуби златния медал и остана на една точка след победителите. Считам обаче, че цветът на медала е без значение и без преувеличение бих казала, че всички студенти, които участваха в олимпиадата, и момчетата, които ги подготвиха, са златни по сърце и желание да издигнат авторитета на ТУ-Варна. Златни са и двамата ръководители на отбора - маг. инж. Максимилиан Маринов и маг. инж. Красимир Димитров – бивши златни медалисти, които с любов и всеотдайност през последните два месеца посветиха изцяло своето свободно време на подготовката на колегите си за състезанието. Красимир съчетава много умело знанията си по програмиране с тези по математика и дори бе автор на част от задачите, включени в състезателните теми на двете групи А и Б. Максимилиан обича математиката и с удоволствие обяснява на колегите си специфичните моменти от решенията. И двамата са положителен пример за всеотдайност и са много уважавани и обичани от студентите. Да им благодарим и да ги поздравим с успеха. Младите състезатели пък поеха щафетата с вяра и чувство за отговорност и вярвам, че след време ще я предадат и ще мотивират следващото поколение математици.“

Бъдещите инженери от ТУ-Варна се състезаваха по регламент в група Б, заедно със студентите от нематематическите специалности на още 9 висши училища, от които най-добре в класирането се представиха ТУ - София, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, СУ „Св. Кл. Охридски“ – Факултет по физика и Факултет по химия и фармация, Лесотехнически университет.

Домакин на CompMath 2019 беше Технически университет – София, а на следващата олимпиада през 2020 година ще бъде СУ „Св. Климент Охридски“. Националната студентска олимпиада по компютърна математика е състезание за студенти от бакалавърски или магистърски програми от всички български университети. Участниците решават задачи от различни области на математиката като използват компютър и система за компютърна алгебра по избор. Отборът на ТУ-Варна работи със системата MAPLE.