По инициатива на Университетската библиотека Технически университет -  Варна отбеляза Деня на народните будители – 1  ноември, с изложба маслена живопис на известната варненска художничка Мария Зафиркова.


Художничката Мария Зафиркова и доц. Илия Янков – куратор на изложбата

Изкуствоведът Румен Серафимов, куратор в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, в своето експозе при откриването поздрави специално екипа на малката университетска галерия за ентусиазма в начинанието и прецизността в избора на автор и изтъкна изключителния финес и висок клас на произведенията.

Доцент Илия Янков - куратор на галерията към библиотеката на ТУ-Варна, представи основните моменти от творческата биография на авторката. Мария Зафиркова е  родена на 8 септември в Батак. През 1970 завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 - специалност „Дизайн на стъкло“ във Висшето художествено промишлено училище UMPRUM - Прага в класа на проф. Либенски. Член е на Съюза на българските художници от 1981 година. В периода 1986-1988 е графичен дизайнер в списание „Морски свят“, 1988-2001  - съучредител на „Галерия 8“. От  1993 до 1996 е графичен дизайнер в списание „Мойра“, в периода 1997-2010 е илюстратор за „Сталкер студио“.

На свой ред Мария Зафиркова благодари за поканата да изложи своите произведения в университета и покани гостите да се насладят на чистотата на нейния рисунък.

Всички изложени картини са от периода на пребиваването на художничката в Шотландия. Творби на Мария Зафиркова са притежание на Националната художествена галерия, градските галерии в София, Варна, Габрово, Добрич и на частни колекции в България, Финландия, САЩ, Русия, Норвегия, Холандия, Германия, Швейцария.

Гости на откриването на експозицията бяха преподаватели и студенти от университета, художници – колеги на авторката, изкуствоведи и ценители

Екипът на Университетската библиотека, домакин на изложбата