Технически университет – Варна и тази година се включва активно с поредица от специални събития в Месеца на науката, организиран традиционно през октомври от Съюза на учените във Варна с участието на научните структури в града. Инициативата стратира със седмата по ред изложба-конкурс „Научни постижения на звената в ТУ-Варна”.

 

Експозицията от 38 постера е подредена във фоайето на Нов учебен корпус и беше открита официално от доц. д-р инж. Тодор Ганчев, заместник-ректор „Научна дейност“ на ТУ-Варна. Той поздрави от името на ръководството на университета всички участници за работата и постиженията им през настоящата научна година и изрази желанието и намерението да бъдат привличани все повече млади учени за участие в изследователските проекти на университетско, национално и международно ниво.

Доц. д-р инж. Иван Иванов, ръководител на Научноизследователския сектор в ТУ – Варна, сподели при откриването, че тази година субсидията за научна дейност достигна близо 200 хиляди лв. и като равносметка са представени 38 проекта от различен характер – научни, помощни, докторантски, свързани с клубната дейност, за организиране на научни форуми и пр. Най-добрите проектни екипи ще бъдат излъчени от комисия, в чийто състав влизат заместник-деканите на факултетите в ТУ-Варна, и ще получат дипломи и плакети на 28.10.2019г., понеделник в Конферентната зала в Нов учебен корпус. На тържеството ще бъде връчена и бронзовата статуетка „Криле на науката“, чийто автор е доц. Радко Радев – преходен приз за звеното в структурата на ТУ-Варна с най-висока оценка на работата по научни и приложни проекти.

ТУ-Варна по традиция е и домакин на заседанието на секция „Технически науки“ на ежегодната конференция на СУ-Варна „Науката в служба на обществото“. Тридесет и третото издание на форума ще се проведе на 25.10.2019г. Крайният срок за изпращане на заявка за участие и резюме на докладите е 22.10.2019г. Това, което от отличава работата на секция „Технически науки“ от останалите по време на конференцията е, че всички членове на Съюза на учените, които ще представят доклади в нея, са освободени от такса за участие и за публикация в „Известия на Съюза на учените-Варна“. Разходите на участниците се поемат от ТУ-Варна като финансирането е отново по линия на държавната субсидия за научна дейност, поясни още доц. Иван Иванов. Така университетът дава допълнителен стимул на учени и докторанти от различни направления да представят своите разработки, да участват в годишната конференция и да обменят опит и идеи.