Преподаватели от Технически университет - Варна участваха съвместно с фолклорна танцова школа „Рипни тропни“ в 51-то поредно издание на Фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа". На сцената край село Дебрене, Добричка община, представителната група изигра хоро „Ботута“ от Северняшката етнографска област и танца „Добруджански ръченик“. Фолклорният събор в село Дебрене е включен в Националния културен календар на България.


Организатор и домакин на събора е община Добричка. Ръководството и координацията се осъществява от организационен комитет с председател кмета на общината. Участието в събора е доброволно. В него ежегодно се изявяват певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, пазители на добруджанския автентичен фолклор.  
Местността "Славната канара" край Дебрене е известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му. На това място през 1968 година възниква фолклорен събор като спонтанна инициатива на местната културна общественост от Стожер и съседните села и до ден днешен събира заедно няколко поколения, които тачат и съхраняват българските традиции. Фолклорният форум е дълбоко свързан с добруджанската култура и бит, с народните традиции и изконните корени на българската духовност.