Бронзови медали от спринтовите лекоатлетически дисциплини и в хвърлянията на гюле и диск и 4-то място в комплексното класиране при мъжете от 17 университета-участници извоюваха студентите от ТУ - Варна на Националната универсиада – Варна 2019. Шестима младежи се състезаваха в общо 7 дисциплини, спечелиха две трети, две четвърти, три пети места и с още няколко класирания в първата десятка се наредиха заслужено сред най-добрите студентски отбори в страната.

Повечето състезатели от ТУ – Варна, участници в универсиадата, са първокурсници, които доскоро са се занимавали активно с лека атлетика и имат опит в много състезания. Доайенът на отбора е Светлин Николов – той е вече 4 курс и завършва бакалавърската си степен на обучение. Ректорът на ТУ – Варна, проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, поздрави отбора след приключване на състезанията и заяви готовността на ръководството да ги подкрепя за техни бъдещи изяви. Ректорът им пожела, освен да усвояват инженерните знания, да поддържат отлична спортна форма, още повече, че като първокурсници имат изключителни перспективи да се развиват и в студентския спорт и да участват в редица престижни турнири.

Дисциплините в състезанията по лека атлетика за мъже бяха хвърляне на гюле, хвърляне на диск, бягане 100 метра, 800 метра, 3000 метра и две щафети - 4х100 и 4х400. „Това е дебютно участие за ТУ-Варна на лекоатлетическо състезание от такова високо ниво. Отборът беше съставен много бързо и без предварителна подготовка, но с голямо желание и ентусиазъм от студентите. Единият от спринтьорите - Борислав Стойчев,  дори с  състезава с контузия, но преодоля и двете щафети успешно, заедно със съотборниците си.“ – споделя треньорът на отбора, Николай Янчев - ст. преподавател от катедра „Физическо възпитание и спорт“ в ТУ – Варна. – „Студентите тренират в момента в групи по различни спортове в ТУ – Варна, но поддържаме отношения с клубовете по лека атлетика и когато е необходимо можем да разчитаме на тяхното съдействие при специфична подготовка за състезания по-нататък. Надявам се в следващите турнири да се включим и с женски отбор – имаме изявени атлети сред момичетата в университета, те също са с добри качества и са много мотивирани, така че в бъдеще ще разчитаме и на тях.“

Трето място за  ТУ – Варна в щафетата 4х400 и комплексно в спринтовите дисциплини на Националната универсиада – Варна 2019

 

В бяганията на 800  и на 100 м ТУ – Варна се представи с по трима учстници и с по един състезател в дисциплините гюле, диск и 3000 м. В комплексното класиране в хвърлянията – гюле и диск, ТУ – Варна е на 3-то място, благодарение на отличното представяне на Георги Гюров и в двете дисциплини. Илия Чакъров е 12-ти на 3000 м бягане и у. Първокурсникът е тренирал модерен петобой, има много добра подготовка за бягане и частва и в надпреварата на 800 метра. Една и съща четворка пробяга успешно и двете щафети. Станислав Станков, Борислав Стойчев, Светлин Николов и Йордан Йорданов заеха 4–то място на 4х100 метра, само на 2 метра дистанция или 2 десети от секундата след третия в класирането – отбора на ПУ „П. Хилендарски“. Светлин Николов пробяга най-добре 800-те метра, а на 100 м най-добро е класирането на Станислав Станков, който доскоро беше републикански рекордьор на България при юношите на 110 м с препятствия.

* „Национална  Универсиада  ВАРНА  2019  се  организира  от  Асоциация  за университетски спорт „Академик” (АУСА) със съдействието на община Варна и   домакин   висшите   училища   в   град   Варна:   Технически   университет-Варна, МУ   “Проф.   д-р   П.   Стоянов”,   Икономически университет-Варна,  ВСУ “Ч.  Храбър”,  ВВМУ  “Н. Вапцаров”  и  Висше  училище  по мениджмънт. Националната  универсиада  е  мащабно  университетско,  спортно  събитие, обединяващо финалите на 12 вида спорт. За  определяне  града  домакин  се  следва  номинацията  „Европейски  град  на спорта“ като първото събитие е проведено през 2014г. в София, следвано от Европейски град на спорта - Пловдив 2015, Русе - 2016г., Стара Загора – 2017г. и Европейска столица на спорта - София 2018. Национална  Универсиада Варна 2019  се  провежда  в  академичния  дух на университетското спортно движение.“ (Източник: Наредба на Националната универсиада ВАРНА 2019)