Сребърен и шест бронзови медала за индивидуални постижения и две купи -  за трето място в отборното класиране и трето място в класирането по университети в група Б, спечелиха студентите от ТУ – Варна на Националната олимпиада по математика (НСОМ*) 2019.

Ректорът се срещна с част от състезателите в НСОМ 2019 и с техния ръководител.
От ляво надясно: Иван Йорданов, Жени Минчева, проф. Венцислав Вълчев, Мила Ботева, Десислава Кръстева, доц. Златка Матева, Христо Фотакиев

В 45-то издание на олимпиадата участваха 93 студенти от 12 висши училища. Технически университет – Варна се представи с два отбора.  Първият отбор се състезава в група Б в състав: Соня Лазарова, спец. СИТ, 3 курс - носител на сребърен медал, Христо Фотакиев - СИТ, 2 курс, бронзов медал, Иван Йорданов – СИТ, 1 курс, бронзов медал, Павел Петков – магистър, спец. САС - бронзов медал и Жени Минчева – СИТ, 2 курс, бронзов медал. Вторият отбор беше част от група В и се представи също достойно при силна конкуренция. В неговия състав бяха студентите Димитър Георгиев -  СИТ, 2 курс, бронзов медал, Мила Ботева - СИТ, 1 курс  бронзов медал, Десислава Кръстева – КСТ, 3 курс, Камелия Накова – СИТ, 1 курс и Йордан Станчев – СИТ, 1 курс. Подготовката им премина под ръководството на доц. д-р Златка Матева. Традиционно вече като треньори се включват и бившите състезатели, вече дипломирани възпитаници на ТУ – Варна –  инж. Максимилиан Маринов, инж. Сиво Даскалов и инж. Красимир Димитров.

Ден след олимпиадата част от участниците, заедно с доцент Матева, се срещнаха с ректора на ТУ-Варна – проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, и споделиха успеха си с него.


Ректорът подчерта важността на диалога и пълноценната обратна връзка от студентите към преподавателите и съответно - към академичното ръководство, за да се повишава качеството на работа и мотивацията и покани студентите да споделят повече за себе си и за потребностите си, свързани с учебния процес. Най-големият проблем, според доцент Матева, традиционно е липсата на достатъчно свободно време в учебните дни, за да се събират студентите заедно и да решават пълноценно и достатъчно задачи и допълни: „Тези успехи, които се затвърждават с всяко участие, са постигнати благодарение на силната мотивация на студентите, които идват в почивните дни и работят много усилено като се лишават от време за почивка и за всичко останало, което е важно за младите хора – приятели, спорт, забавления и т.н.“ Професор Вълчев на свой ред сподели плановете на ръководството от следващата учебна година в програмата да бъде предвиден един следобед в делничните дни, свободен от лекции и упражнения и посветен изключително на такава специална подготовка по избор на студентите.

Математическите надежди на ТУ- Варна се оказват хора с много и разнообразни интереси. Соня Лазарова е печелила много медали от международни и републикански състезания по художествена гимнастика и вече се занимава с треньорска и съдийска дейност в любимия спорт.  Първокурсникът Иван Йорданов е възпитаник на СУХНИ „К. Преславски“. Професинално се занимава с народни танци в Фолклорен ансамбъл „Варна“, но освен към хуманитарните науки, музиката и хореографията, има голям афинитет и интерес и към математика и програмиране. Неслучайно избира да продължи образованието си в Технически университет – Варна, специалност „Софтуерни и интернет технологии“ и в края на първи курс за себе си е напълно удовлетворен от избора, подготовката и реализацията. Всички негови съотборници в НСОМ 2019 са завършили профилирана математическа гимназия, но имат разностранни таланти. Мила Ботева тренира от много години бойни изкуства и в момента разделя свободното си време между ангажиментите в Студентски съвет и като треньор по айкидо на детски групи. За Десислава Кръстева, която е и председател на Студентския съвет, това е трето поредно участие в Националната студентска олимпиада по математика и тя е един от хората, които особено добре окуражават и мотивират първокурсниците и осигуряват приемственост в отбора. Жени Минчева вече е участвала в четири национални студентски олимпиади – по математика и компютърна математика, и макар да е още във втори курс, е концентрирала усилията си и цялото си свободно време на подготовка за бъдещата си професионална реализация чрез практики и стажове. Христо Фотакиев вече има два златни, сребърен и бронзов медал от национални математически състезания като студент в ТУ – Варна. Другите му две страсти - освен математиката, са творческото писане и музиката.

*НСОМ е ежегодно състезание по математика между студенти в бакалавърски и магистърски програми. От 2010 г. е под егидата на Министерството на образованието и науката, а дългогодишен партньор и спонсор на форума е фондация "Еврика". Организацията на олимпиадата се осъществява от Национална комисия и висше училище – домакин, което тази година беше  ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ – Варна. Студентите се разпределят в три състезателни групи според професионалното направление, в което е специалността им: Група А – математика, информатика и компютърни науки; Група Б – природни и технически науки, сигурност и отбрана; Група В – всички останали.