На 15 и 16 април в Технически университет-Варна се проведе събитие в полза на креативността и иновативния подход на студентите – бъдещи инженери, дизайнери и програмисти – ХАКАТОН с мото „Подобри ежедневието си чрез технологии“. Инициаторът -  МенторМейт, е една от водещите фирми за разработка на специализиран софтуер, ориентиран към клиенти от САЩ. Фирмата има над 230 ИТ специалисти в офисите си в София, Пловдив, Велико Търново и Варна, които работят в областта на архитектура и реализация на уеб, десктоп и мобилни решения за различни платформи.
Студентският съвет с подкрепата на ръководството на ТУ-Варна, на Центъра за развитие на кариерата и Университетската библиотека създаде отлични условия за провеждането. Представителят на ФИТА, Розалия Кънева - 2 курс, спец. СИТ,  пое с много отговорност ангажимента да координира и популяризира събитието сред потенциални участници в хакатона и широката общественост. В помощ й бяха мениджърските умения на Даниел Стойков – студент 3 курс, ИМ, зам.-председател на студентския Клуб по предприемачество в ТУ-Варна.

Ректорът на университета, проф. д-р инж. Венцислав Вълчев поздрави участниците и организаторите и даде старт на инициативата в определения час в първия ден на близо 48-часовия хакатон в Студентската читалня на Университетска библиотека.

 

Предварително се регистрираха за участие възпитаници на ТУ – Варна и на други университети със специалности в ИТ сферата, дизайна, мениджмънта и предприемачеството. Задачата им, след като сформират екипи, беше в рамките на два дни да разработят софтуерни или хардуерни проекти с избрана от екипите технология по посочената тема „Подобри ежедневието си с технологиите“.

 

МенторМейт осигури ментори, чиято задача беше да напътстват и да помагат при затруднение на отборите. Приятна изненада беше да видим в ролята на наставници нашите възпитаници, вече служители във фирмата МенторМейт – Антоан Попов, Димитър Великов, Моника Койкова и колегите им Александър Иванов и Елизар Атанасов, които са вече и преподаватели в ТУ - Варна. Разбира се, имаше и жури, което в края на хакатона оцени по пет критерия презентираните проекти.

 

По време на работния процес за участниците в отборите бяха осигурени храна и освежаващи напитки от МенторМейт и фирма „Макао“. Неформалните моменти бяха също време за обмяна на идеи в приятната обстановка на студентската читалня и с грижовното присъствие на инж. Любов Вълкова – ръководител на Университетска библиотека.

 

В 19.30 ч. във вторник - след напрегната и творческа атмосфера в двудневния маратон, четирите отбора презентираха разработените проекти и участваха в професионална дискусия между участници и жури. Представени бяха проектите :

  • „ Автоматична регулация на отоплителна техника“ на отбор “Делфи“
  • “AlzWit” – приложение в помощ на болни от алцхаймер и дeменция на отбор „Епъл“
  • „Умен“ домоуправител“ на отбор „Спартанците“
  • „ListLess” – модул за менажиране на сметки и финансов инструмент, отбор „Няма смисъл“

Първа награда за приложените от тях творчески и добри ИТ познания спечелиха студентите от „Епъл“ – Радослав Огнянов - 2к., СИТ, ТУ-Варна, Стефани Неделчева – студентка в ИУ - Варна и Ахмед Ахмед от New Castle University, England. 

Организаторите от МенторМейт осигуриха награден фонд за първите три места и поканиха участниците да посетят офиса на фирмата и да поддържат и в бъдеще професионални контакти. Ръководителят на Кариерния център в ТУ – Варна, г-жа Лидия Николова поздрави всички участници за проявената инициативност, амбиция за изява и упоритост и връчи на всеки от студентите предметни награди от ръководството на университета и Кариерния център.