Третокурсниците от специалност „Индустриален дизайн“* подредиха представителна изложба „Силикатни форми“ в арт галерията  на ТУ – Варна. В експозицията са показани графики и скици като етапи от работата и завършени проекти – витражи, декорация върху фаянс и обемни изделя от стъкло с декоративен елемент, от едноименната дисциплина с ръководител доцент Илия Янков. Да пожелаят успех на бъдещите дизайнери в галерията към Университетската библиотека гостуваха варненски художници и архитекти, преподаватели от ТУ – Варна, приятели и близки на студентите. Изложбата откриха ректорът на ТУ – Варна, проф. Розалина Димова, и ръководителят на катедра „Индустриален дизайн“, проф. Пламен Братанов. Организаторите – в лицето на инж. Любов Вълкова, директор на Университетска библиотека в ТУ - Варна, изразиха голямо удовлетворение, че галерията, която е сред най-младите във Варна, отново има възможност на покаже една различна, с високи критерии и много балансирана еспозиция и така да се утвърди като престижно артистично пространство в морската столица.
















Проф. Розалина Димова, ректор на Технически университет – Варна: Вярвам, че творчеството и стремежът към красота са заложени като нещо основно, същностно и определящо в човешката душа. Повечето от нас в университета са инженери и технократи, но си даваме сметка, че в днешния технологичен век е изключително важно и ние да ги съхраним в себе си. Заслуга на организаторите на студентската изложба „Силикатни форми“ е да видим точно това съчетание на духовното и прагматичното начало, показано по един вдъхновяващ начин в галерията на университета. Благодаря на студентите от „Индустриален дизайн“ за старанието и търпението - поздравявам ги за таланта и за тази изява пред широка публика, желая им да продължат занапред по същия начин, със самочувствие и творческа смелост.

Проф. Пламен Братанов, ръководител катедра „Индустриален дизайн“: Неведнъж съм казвал, че с моите колеги имаме привилегията и щастието да работим с много талантливи, интелигентни и мотивирани студенти. Нещата, които показваме и в настоящата изложба, и преди това в пространството на университета и в галерии в градската среда и извън Варна, са плод на усилията както на преподавателите, така и на студентите. „Силикатни форми“ е една от дисциплините, които формират най-много творческа продукция. Пожелавам успех на всички участници в изложбата и на всички наши студенти – имаме толкова много чудесни завършени авторски проекти, че, уви, няма как да покажем всички едновременно, но със сигурност ще намерят място в следващи експозиции. Бих казал, че младите хора – бъдещи дизайнери, които избират нашия университет, много успешно използват факта, че макар специалността да се нарича „Индустриален дизайн“, ние така сме направили учебните планове с колегите, че да дава повече възможности за ориентация и професионална реализация на студентите - не само в строго профилирани посоки, но и с по-широк обхват на възможностите им.

Деница Димова, студентка в 3 курс на спец. „Индустриален дизайн“: Записах специалност „Индустриален дизайн“ с ясната идея и мечта да се занимавам един ден с автомобилен дизайн - времето ще покаже дали ще успея. Определени дисциплини от изучаваните досега са много пряко свързани с моята цел, например дисциплината, в която се учихме да изработваме макети. Продължаваме и в момента да изучаваме в отделна дисциплина теорията и историята на индустриалния дизайн, в частност – на продуктовия дизайн, и трябва да кажа, че е много вдъхновяващо, благодарение и на преподавателя ни по тази дисциплина – гл. ас. Кремена Цанкова. Историята на някои от най-големите и прочути брандове всъщност е започнала по много обикновен и стандартен начин от нищо, буквално от нулата и дори само това ни дава много идеи, свобода и надежда за добра реализация. Тази година имахме с доц. Илия Янков дисциплината „Силикатни форми“ и по-голямата част от показаните работи са именно от четирите курсови задачи, които предадохме. Процесът е следният – взимаме теория за изработването на определен тип проект, получаваме задание, по което работим три седмици, а на четвъртата предаваме готов авторски проект - завършените творби, част от които вече са в галерията. Мисля, че последният проект – витражът, беше най-увличащ и интересен. Може би, защото има най-голяма доза авторски дизайн и в него всеки вложи най-много от себе си, най-много индивидуалност.

Доц. Илия Янков, преподавател в катедра „Индустриален дизайн“ и ръководител на проектите по дисциплината „Силикатни форми“: В дизайна има много естетика, преди всичко естетика, освен функция. Работата по проектите започва със задание от преподавателя и насоки за конкретното решение. Оттам нататък всичко се оставя в ръцете на студентите и зависи от техните знания и умения. Целта на тези занятия е да изградим едни естетични критерии, тъй като – още веднъж повтарям, дизайнът е функция и естетика и тези два компонента са в тясна връзка помежду си. Дизайнът е цял един свят – многолик, разнопосочен, цветен, богат, всеобхватен - трудно бихме си представили живота си без него – той е в бита, в усещането ни за нещата, в чувствата ни, в преживяванията ни. Конкретно дисциплината „Силикатни форми“ се изучава един семестър и за това сравнително кратко време трябва да свършим много, много работа. Силикатните форми всъщност са няколко материала – стъкло, керамика, фаянс и порцелан, които са част от индустриалния дизайн. Те имат много силно и мощно присъствие, особено стъклото – целият свят около нас е стъклен. Нашият обект на интерес в дисциплината и посоката на обучение са конкретни индустриални решения. Първият етап от работата по проектите, част от които показваме вече завършени, е заданието от перподавателя. Вторият е обсъждане със студентите, показване на скици, избор на най-доброто решение. Интересен момент е, че студентите започват работа за първи път с едни специални бои, които са много специфични, изискват определена култура и знания в тази област, търпеливо отношение и работа, защото понякога има прекрасни идеи, но те трябва и да се реализират отлично. Казвам го неслучайно – в рамките на един семестър разработваме пет теми, което няма как да се случи без създаване и развитие на определени умения и все пак – без бързина. Първата тема е за създаване на фамилия обекти от стъкло, втората е намирането на декоративен момент върху тези обекти. След това минаваме към третата задача, която е онази графика по посока на пясъкоструйно решение – тя също дава висок критерий и осмисляне на това, което трябва да се направи. Следват цветните задачи – стъклописите, които имат присъствие в интериора и в този си вид, и като проект за витражи, и работа върху фаянс.

Работата, която избрах за плаката на изложбата „Силикатни форми“, има една особена жизнерадост в графиката. Такова е светоусещането на студентката, която е автор. Категорично всеки от студентите тук присъства със своето светоусещане и индивидуалност. Мястото на преподавателя, разбира се, също е много важно. Преподавателят е този, който оформя начина на мислене, начина на изразяване, ако щете и поведението на един творец. Много често им казваме на нашите студенти, че трябва да намерят творческия си път. За мен това на първо място означава да намериш себе си като начин на мислене и да бъдеш верен на себе си. Как да намерим себе си? Като се обърнем навътре, към своето вътрешно аз, вътрешното пространство и разберем къде сме. Оттам насетне започва онзи дълъг, дълъг път. При някои нещата се случват много бързо, при други – наистина е дълъг процес. Може би и аз съм един такъв пример за дългото търсене, но понякога творческият процес се състои точно в това – в дългия път, който ти разкрива света и определя твоята философия за света. Понякога, разбира се, трябва много малко, за да се почувстваш творец и, дай Боже, всеки да намери онова свое малко нещо, с което да допринесе за голямото изкуство.

*Специалността „Индустриален дизайн“ е основана през 1995 година и днес в една от най-предпочитаните специалности в ТУ — Варна. Профилиращата за специалността e катедра „Индустриален дизайн“ в структурата на Машинно-технологичния факултет. Катедрата  разполага с необходимата аудиторна и лабораторна площ за нормално осигуряване и провеждане на учебния процес. Изградени са 7 лаборатории, три ателиета и три компютърни класа, в които се извършва специалната подготовка на студентите от образователно-квалификационните степени (ОКС) „бакалавър“ и „магистър“ на специалността. Обучението в ОКС „бакалавър“ е само в редовна форма и продължава четири години. Магистърската програма е с продължителност 3 семестъра. Някои от фундаменталните и профилиращи дисциплини, които се изучават са „Рисуване“, „Цветознание“, „Моделиране“, „Ергономия и ергономично проектиране“, „Теория на композицията“, „История на изкуството и дизайна“, „Компютърно 3D проектиране“, „Графичен дизайн“, „Компютърна анимация“, „Интериорен дизайн“ и др. Инженер-дизайнерите, завършили специалност „Индустриален дизайн“ получават подготовка за извършване на висококвалифицирани проектантски, конструкторски, творчески, изпълнителски и управленски дейности в области като дизайн на машиностроителни, електротехнически и електронни изделия за промишлеността, изделия за бита и промишлеността, дизайн на битова техника,    графичен дизайн и реклама, интериорен и екстериорен дизайн, художествен дизайн.

"Индустриален дизайн" ПРИЕМ 2019/2020