В навечерието на 8 декември беше спазена традицията в Технически университет – Варна всяка година преди студентския празник академичната общност да се събере в зала 114 за тържественото награждаване на студенти с отличен успех и постижения на национални олимпиади, конкурси и състезания в различни области на науката, изкуството, предприемачеството, спорта, участници в социални проекти, благотворителни инициативи и др. Над 100 са изявените студенти през 2018 година, 51 са бакалаврите и магистрите с успех 6.00. В присъствието на академичното ръководство всички те получиха поименна грамота от ректора – проф. Розалина Димова. С решение на ръководството отличниците получават максималния размер на стипендията за успех, а студентите с награди от национални състезания и олимпиади – еднократна парична премия.

Специално внимание и почетна грамота за принос в подготовката на изявените студенти и за високи постижения получиха и 12 преподаватели: доц. Кристина Близнакова, доц. Златка Матева, доц. Ирина Тодорова, доц. Медиха Хамза, доц. Даниела Чакърова, доц. Слава Йорданова, доц. Тодорка Георгиева, гл. ас. Кремена Цанкова, гл. ас. Венцислав Николов, ас. Таня Аврамова, ас. Нели Калчева, инж. Сиво Даскалов.

Студентската общност в ТУ – Варна е по-голяма, разнообразна и пъстра с всяка изминала година. Този 8 декември в Технически университет - Варна посрещат и петима чуждестранни студенти от Полша, Македония и Турция, които са на обмен по програма "Еразъм+". На тържеството те получиха сертификата си за академичен обмен. Първи студентски празник във Варна ще празнуват и десет първокурсници - българи от Молдова и Украйна. Артьом, Микола, Арсений, Александър, Олександр, Микола, Васил, Иван, Сергий и Опанас избраха България, Варна и Техническия университет, за да продължат образованието си в специалностите „Електроенергетика“,  „Корабоводене“, „Електрообзавеждане на кораба“, „Машиностроителна техника и технологии“, „Автомобилна техника“, „Корабни машини и механизми“, „Софтуерни и интернет технологии“ и „Експлоатация на флота и пристанищата“.  „За мен е чест и удоволствие от името на академичното ръководство и лично от мое име да Ви поздравя с „Добре дошли!“ в България и като студенти на Технически университет – Варна!“ – обърна се към тях проф. Розалина Димова, вр. и. д. ректор. – „Всички ние от сърце Ви пожелаваме здраве, смелост и вдъхновение, за да се справите успешно с всички предизвикателства по време на следването в университета и да сбъднете мечтите си по своя личен и професионален път! Вярваме, че ще срещнете много нови прятели тук и че Ви предстоят прекрасни моменти в България! Моля, предайте на Вашите семейства и близки в Украйна и Молдова най-искрени пожелание за щастие и благополучие и за светли коледни и новогодишни празници!“

В отговор Александър Войтович от Молдова - спец. „Машиностроителна техника и технологии“, и Опанас Петрович от Украйна - спец. „Корабоводене“, поздравиха колегите и гостите с авторска песен и още две изпълнения на китара и тарамбука. Александър сподели, че много би искал да създадат музикална група в университета и покани всички, които обичат музиката и желаят да се включат, да направят заедно нещо ново и интересно за студентската общност.

bwd  Снимка 20/20  fwd