Намирате се във варненската Морска градина и се налага да позвъните за нещо важно по мобилния си телефон. Но се оказва, че зарядът му се е изчерпал. Далеч сте от дома и работното си място, ще е късно да заредите своевременно там. Неприятно, но изход има. Той е в наскоро монтираната „умна” пейка, захранвана от слънчев панел. Поставена е до езерцето в Детския кът на Морската градина.
             Настанявате се върху пейката, и чрез
usb порт телефонът ви започва да се зарежда от компютър.   Чрез други 3 порта от същата възможност могат да се възползват още трима едновременно. Другото предимство е, че   пейката съвсем скоро ще има Wi-Fi връзка и ще може да се ползва безплатен безжичен интернет. Кой и как е създал  полезния иновативен продукт?

            Авторите са трима студенти от Техническия университет на Варна – Росен Гевшеков („Софтуерни и интернет технологии”), Младен Николов („Индустриален мениджмънт”), Баркев Киркоров („Индустриален дизайн”). Във връзка с работата по проекта, те възприемат  наименование на екипа си NSpot.

Баркев и Младен, седнали удовлетворени на своята пейка.

            Идеята обмислят най-напред първите двама, но наред с технологичните познания и идеи на единия, и мениджърските на другия, са необходими още и дизайнерски решения. И тъй като в ТУ  - Варна специалностите са многообразни, за изпълнението на проекта е привлечен и третокурсникът дизайнер Баркев Киркоров. За финансирането тримата получават одобрение от община Варна по дейността „Младежки проекти”  2018 г. на дирекция”Образование и младежки дейности”. Имат одобрение и съдействие също на младежката неправителствена фондация „Мейдей”, която им оформя документацията по заложената програма.
            Младен и Баркев споделят за сп. „Технокултура” как са работили върху своя иновативен продукт през напрегнатите си дни и нощи, продължаващи понякога до утринни часове. Неизменно с тях  е участвал с компютърните си умения и Росен, въпреки че по финансови причини временно е прекъснал обучението си, постъпвайки на работа във фирма.

В процеса на създаването.

             Тримата започват твърде амбициозно, като в началото не разчитат правилно ресурса си от финанси и опит. Замислят пейката да е в беседка, в която да има и сензор за чист въздух. Но сензорът трябва да е издигнат над 1.80 метра, а   средствата на са достатъчни и проектът за беседка трябва да се прекрои само в пейка. Замразяват постигнатото дотук и от началото на септември т.г. започват работа по новата концепция. Запазена е част от първоначалното планиране с основните функции, но вече мащабът е в по-редуциран вид.
            Новото проектно решение младежите залагат и изпълняват чрез компютър, но без да имат познания по заваряване, по работа с ъглошлайф, по рязане на метали, се налага да се учат в движение за самото конструктивно изграждане на пейката. Листовият алуминий от 3 м.м. е изрязан и огънат в завод „Мауер”, но не се минава и без техни доработки. Трябва да се бърза, защото е нужно срочно да предадат финансовия си доклад до общината и да се осчетоводи проектът. Така в рамките на 2 седмици пейката е изградена от метал с нужното защитно стъкло от закален триплекс, за да издържа на тежести. Специално уплътнена е и против атмосферни влияния. Чрез лицензирани фирми са получени необходимите сертификати, включително за оценка на ел. системата. Захранването основно е чрез слънчев панел, но системата е хибридна, за да може при липса на слънчев заряд да се ползва електричество от мрежата на Детския кът.
            Помислено е и за по-забавното пребиваване върху пейката, докато телефоните се зареждат. На 21-инчов дисплей със защитно стъкло e предвидено постоянно да тече любопитна информация, както и реклами.

            Докъде се простират амбициите на тримата млади иноватори?

            * Най-близката им задача е да направят „умната” си пейка по-функционална, по-удобна за ползване. И вдъхновени от мисълта, че тя е първата създадена във Варна и една от не многото в европейски страни, смятат да преминат към по-разширено производство  на полезния   за този нов пазар продукт. Чрез изработената си вече технология и опита си, имат готовност да изработват  „умни” пейки и за други градове в страната,   партнирайки си с подходящи фирми. 
            * До края на настоящата година момчетата целят да разработят   платформа за технологични новини и ревюта на недостатъчно известни иновативни продукти, която да се превърне в мрежа за споделяне на идеи,  опит и добри постижения.
            * Още с началото на следващата, 2019 година, тримата са решени да разработят иновативен продукт, вече насочен не към градските нужди (smart sity), а за  домашно ползване (smart home). В многото домакински уреди, в които засега отсъства съвременна „умна” технология, тя би могла да бъде въведена и да се използва в бита на семействата.
            Началните стъпки на студентите от NSpot екипа са убедителни, а заради таланта и трудолюбието им очакваме техните следващи, може би още по-успешни находчиви реализации.

Николай ЖЕКОВ