След „Рибаря и златната рибка“ и „Звездоброеца“ вече и най-новата пластика на скулптора Венелин Божидаров зае мястото си в галерията от съвременно изкуство на открито във Варна. Така, докато морската общественост събира необходимите средства за реализиране на неговия проект за Паметник на моряка, професорът от катедра „Индустриален дизайн“ на Технически университет – Варна експериментира за първи път с нов материал – стомана, и отвори за варненци и гостите на града магическия „Портал: Въздух и вода“ в градинката на Севастопол. Съавтор на проекта е варненският архитект Тодор Даскалов.

Пластиката, чието работно заглавие беше „Прибой“, а темата - „Портали“, е сред петте композиции, победители в конкурса на Община Варна за съвременна пластика в градска среда. Арт конкурсът беше отворен за участници от цяла България, които представиха идеи за пластично преобразяване на пет места в града - градинката на Севастопол, зелените площи зад Регионалния исторически музей, пред дом „Младост“, пред кметството в район „Владиславово“ и до спирка „Явор“ на бул. „Осми Приморски полк“. Проектите бяха оценявани за оригиналност на идеята, вписване в прилежащата градска среда и постигане на въздействащо обемно пространствено решение.

„Няма някакви специални пропорции в тази пластика - чисто художнически мащаби са постигнати. На ръка – рисувам, правя, режа, сгъвам, докато ми хареса. Много бяха проектите, но този избрах. С рязане и огъване двуизмерната рисунка се привърна в триизмерна пластика.“  – разказва скулпторът. – „Портал: Въздух и вода“ е изработена във Варна от един лист стомана с дебелина 30 мм. Тежи около 3,5 тона, висока е 3,60 м, в ширина е близо 3,50 м. Минувачите могат да са спокойни, защото има дълбок и много стабилен постамент. След като нарисувах скиците, архитект Даскалов и строителен инженер ги сканираха и направиха съответните технически изчисления на конструкцията и на фундамента. Предвидени са всички необходими елементи за сталбилност, включтелно е направено и заземяване. За първи път работя със стомана и ми хареса, приятно е, беше удоволствие да направя този проект. Избрахме такъв тежък и сериозен материал, за да постигнем красотата на пластиката. Възможно беше, разбира се, да се изработи и като тип „сандвич“ – две ламарини и конструкция по средата, но тогава се огъва, усуква, при заварките дефектира, затова решихме да е от по-скъпия материал, но да стои добре. Би трябвало да издържи много дълго във времето, защото масивна. Обработена е със специални бои и следва да е устойчива на корозия. Като се замислим колко е издържала Айфеловата кула, която също е стоманена и изпитва много големи напрежения, а тук няма такова натоварване – пластиката носи само самата себе си, не се притеснявам за дълговечността ú - със сигурност ще ни надживее.“

Разположението на стоманения морски портал - символ на Варна като пресечна точка на светове, хора и култури, врата към морето, е решено от арх. Тодор Даскалов. Пластиката в градинката на Севастопол е ориентирана според пешеходните зони, съобразена е с гледната точка на минувачите по алеята към Градската художествена галерия и по двата булеварда и от всяка страна показва различното лице на прибоя. Въпреки впечатляващите размери, пластиката хармонира приятно и ненатрапчиво със спокойната атмосферата на една от любимите на варненци градски градини.