На 9 юли беше обявено класирането на първокурсниците в Технически университет – Варна. Държавният план-прием за учебната 2018-19 година към този момент е изпълнен близо 92%, Приемът продължава до запълване на незаетите места. Центърът за прием на документи в Ректората работи всеки делничен ден от 08.00 до 16.30 часа. Телефонът за информация относно свободни места, кандидатстване и записване е 052/ 383 441. 

Желаещите да учат в ТУ – Варна могат да кандидатстват за останалите свободни места с оценка от държавен зрелостен изпит или с оценка от индивидуален компютърен изпитен тест. Индивидуалните кандидатстудентски компютърни изпитни тестове се провеждат от понеделник до петък с начален час 9.00 и 13.00 ч. в сградата на Нов учебен корпус – Център за дистанционно обучение. За контакти: тел. 052/ 383 632; e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., Янита Черногорова.

Най-желаните специалности, в които местата са вече запълнени, тази година са „Софтуерни и интернет технологии“, „Компютърни системи и технологии“, „Автомобилна техника“, „Корабоводене“ и „Агрономство“. И през това кандидатстудентско лято продължава тенденцията от 2017 за значително по-висок интерес към техническите специалности. Това е резултат от съвместните усилия на ръководството на университета, министерство на образованието и науката и фирми от индустрията, които през последните години целенасочено стимулират инженерните направления във висшето образование. Целта е да бъде преодоляна липсата на квалифицирани кадри. Показателен в това отношение е фактът, че тази година, само до момента, 58 кандидат-студенти избраха специалности от направление „Машинно инженерство“ при планиран прием на 60 първокурсници. Изпълнен е приемът и в направление „Общо инженерство“ по специалностите „Индустриален мениджмънт“, „Индустриален дизайн“ и „Защита на населението при бедствия и аварии“.

 

Вече започна и приемът на документи за класиране за общежитие за студенти от първи курс. Срокът за кандидатстване е от 10.07.2018г. до 18.07.2018г. включително (всеки работен ден). Документи се приемат в  Студентско общежитие блок 18, стая 104. Пълните указания за настаняване в общежитие през уч. 2018/19 са публикувани в сайта на ТУ – Варна – прочетете повече тук.

Учебната 2018/19 година в ТУ – Варна ще бъде официално открита на 17 септември, понеделник. Преди това - на 12, 13 и 14.09.2018г., по катедри ще се проведе разяснителна работа с новоприетите студенти за запознаване с университета, лабораториите на съответните катедри, модерната апаратурата в тези лаборатории, със спецификата на обучението в отделните специалности, учебните планове и програми и пр. Занятията на студентите задочно обучение започват поетапно от 20 август. Началната дата на обучението, графикът и разписът с часовете и залите за всяка специалност са публикувани на сайта на университета.