Фолклорният танцов състав към ТУ – Варна за първи път участва в Националния фестивал на клубовете и формациите за български народни хора „Любимото ми хорце“ в град Плевен. 

 

Целта на фестивала „Любимото ми хорце“, който няма състезателен характер, е да покаже богатото разнообразие на българските народни хора и да даде възможност за изява и творчески контакти на различни непрофесионални формации. Организатор на ежегодната проява е Танцов състав „Северняци“ – Плевен, а благодарение на финансовата подкрепа на фирми от различни браншове, фестивалът набира все по-голяма популярност с всяка година. В четвъртото издание на 2 юни т.г. в Летен театър-парк „Кайлъка” участваха 20 групи от цялата страна, което и максималният капацитет, обявен предварително от организаторите. На сцената се представиха танцьори от Варна, София, Пловдив, Разград, Враца, Монтана, Благоевград, Ботевград, Ловеч, Шумен, Плевен, Видин, Пордим, Левски и др.

„Публиката в Плевен посрещна изключително ентусиазирано изпълнението ни на сцената“ – споделя заместник-ректорът доц. Тошко Петров - един от запалените по българското хоро участници във фолклорния състав на ТУ – Варна. – „Много харесаха и двата танца, които изпълнихме - Петрунино хоро, което идва от Шопската фолклорна област, и Арканул, характерен за Северняшката етнографска област – Северозападна България. Хореографията е на Пламен Малешков, който е и художествен ръководител на състава на ТУ – Варна.  На фестивала ние бяхме уникални като единственият състав, който представя университет. В представителната ни група имаше преподаватели от катедрите ТММЕ, МТМ, ЕЕ, ЕТЕТ, КУОТЧВП, СПН и служители от ФСО и УМО. За участието получихме грамота от директора на фестивала и ръководител на ТС „Северняците“, г-н Джейлян Демирев. Изключително зареждащо преживяване за всички нас – запознахме се с нови приятели, играхме в свободното време много и все любими хора. Успяхме да посетим и Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ и да се насладим на красотата на този хубав български град – Плевен.“

 

bwd  Снимка 2/14  fwd