От 18 до 20 май 2018 г. в София се проведе юбилейната XXX Републиканска студентска олимпиада по програмиране. Участваха 21 отбора от 9 университета. В крайното общо класиране на университетите ТУ - Варна зае четвърто място и за поредна година - първо място сред техническите университети в страната. Технически университет – Варна участва с 3 отбора, които решиха съответно по пет, четири и три от общо 12 състезателни задачи.


Олимпийците по програмиране от ТУ-Варна и техните ръководители

Олимпиадата традиционно се провежда по регламента на Международната студентска олимпиада по програмиране на ACM: всеки отбор се състои от трима студенти, които разполагат с един компютър и 5 часа за решаване на 12-те задачи като използват език за програмиране C/C++ или Java. След оспорвана борба първото място с осем решени задачи зае отбор от Американския университет в Благоевград, следван от СУ „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет с решени съответно по седем и шест задачи. Условията на задачите с решенията и крайното класиране са публикувани на адрес http://bcpc.eu. Домакин на състезанието тази година беше Нов български университет.

Участниците в първия отбор на Технически университет - Варна, осигурил четвъртото място вгенералното класиране с пет решени задачи, са Станислав Железов, Явор Василев и Божидар Стоянов. Станислав Железов е от ІV курс, специалност „Компютърни системи и технологии“ (КСТ). През 2016 г. участва в Студентска научна сесия, печели второ място на вътрешната олимпиада по програмиране на Технически университет – Варна през 2016 г. и първо през 2017 година. Участва последователно във всички Републикански студентски олимпиади по програмиране от 2015 г. насам. Явор Василев също е студент в ІV курс, спец. КСТ. Освен с програмиране, се занимава активно с лека атлетика, печелил е трето място на спринтова отборна щафета за Каталуния. Завършил е средното си образование с отличие. Печелил е трето място в Националния фестивал за музикални групи „Коко рок фест“ и награда - звукозапис от „Голямо междучасие -5“. Има стаж и е работил като iOS и Java backend програмист. Божидар Стоянов е второкурсник в специалност „Софтуерни и интернет технологии“. Участвал е в две Републикански студентски олимпиади по програмиране през 2017 и 2018 година. Печелил е първо място на националното състезание Queryada през 2017 г., има десето място в отборното класиране на България в Google Hashcode. Печели второ място на вътрешните олимпиади по програмиране на Технически университет – Варна през 2017 г. и три втори места през 2018 г. (една самостоятелна и две отборни). Има участие в Benchmark (търговия с акции и ценни книжа).

Вторият отбор на ТУ – Варна също е от студенти в ОКС „Бакалавър“ от Факултета по изчислителна техника и автоматизация. Радослав Янков – ІV курс, спец. КСТ, вече е участвал в три Републикански студентски олимпиади по програмиране. Има отличие от Telerik за участието си в Junior Achievement и заема място сред първите пет в Code Nest Java състезание през 2016 година. През същата година участва и заема призови места и в други състезания по програмиране, едно от които в Университета по мениджмънт. Синан Шабан - IІ курс, спец. СИТ, е  печелил първо място на областен кръг на олимпиада по инфорационни технологии през 2015 г. и две трети места на вътрешните олимпиади по програмиране през 2017 и 2018 година. Димитър Годеманов - IІ курс, спец. СИТ, спечели място в отбора с отлично представяне във вътрешната олимпиада по програмиране през 2018 година.

В третия като класиране отбор на ТУ - Варна, с три решени задачи, участват Асен Асенов, Александър Георгиев и Даниел Атанасов. Асен Асенов е магистър в спец. „Софтуерно инженерство“. Печели първо място на вътрешните олимпиади по програмиране през 2017 г. и 2018 г. и едно трето място през 2018 година. Отличен е с първа награда на Студентска научна сесия през 2016 г. с доклад „CNC-Фреза“ и през 2018 г. с доклад, свързан с диагностиката на рак на кожата, както и второ място през 2017 г. с доклад на тема „Симулация на флуиди“. През 2017 г. разработва и дипломна работа на тема „Симулация на флуиди“. Десети в отборното класиране на България в Google Hashcode. Александър Георгиев - ІІ курс, спец. СИТ, спечели през есента на 2017 г. първо място на националното състезание Queryada, бронзов медал на Националната олимпиада по компютърна математика, десето място в отборното класиране на България в Google Hashcode, първа награда в Студентската научна сесия в Технически университет – Варна, има изготвен доклад за Международната полско-британска работилница (http://isw.kssk.pwr.edu.pl), участва в студентското математическо Кенгуру. Избран е за вицепрезидент на Ротаракт Варна – Евксиноград, заместник-председател e на студентския клуб IT++. Даниел Атанасов  от ІІ курс на спец. СИТ печели първо място на три вътрешни олимпиади по програмиране през 2018 г., а през 2017 се класира на шесто място на Републиканската студентска олимпиада по програмиране. Даниел е десети в отборното класиране на България в Google Hashcode, участва с доклад в Международната полско-британска работилница (http://isw.kssk.pwr.edu.pl). Състезава се успешно в студентското математическо Кенгуру.

Ръководители и на трите отбора са ас. инж. Нели Калчева – преподавател в катедра „Софтуерни и интернет технологии“, гл. ас. д-р инж. Венцислав Николов - катедра „Компютърни науки и технологии“, и инж. Сиво Даскалов - докторант към катедра „Софтуерни и интернет технологии“ в ТУ – Варна.